Съседи споделят, че живеят в страх

Какви санкции грозят мъжа, насочил пистолет към главата на съсед в столичния квартал "Люлин" и защо не е бил задържан от полицията? Темата в студиото на „Здравей, България” коментират съседите на двамата мъже Александър и Илияна Василеви, психиатърът Веселин Герев и Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

Мъжът, към чиято глава съсед насочи пистолет: Много се уплаших, никога не сме имали конфликт

Мъжът и жената, които живеят врата до врата с двамата мъже от клипа, казват, че съседът, който насочил пистолет в главата на комшията им, по принцип бил конфликтен. Често правел забележка за шумове през деня, защото му пречели да спи. „Когато го видим да се качва в асансьора, аз и децата ми слизаме по стълбите, защото ни е страх”, признава Илияна Василева.

„Полицаите казаха: „Е, сигурно оръжието е газово”, казва Александър Василев. Според потърпевшите системата не работи, а те се чувстват незащитени. Твърдят, че основната им цел е агресивният мъж да бъде преместен, тъй като жилището е общинско. 

Бившият зам.-ректор на Академията на МВР коментира, че задължението на полицаите в подобни ситуации е да задържат агресивния гражданин за 24 часа и да уточнят какво е оръжието, с което заплашва хората. Милен Иванов заяви, че е необяснимо защо в конкретния случай това не е направено. Според него има „липса на полицейски респект”.

САМО ПРЕД NOVA: Пистолет в главата след съседски спор за шумна врата

„Този човек е типичен психопат. Постъпките му са абсолютно предвидими и той ще става все по-агресивен. Вероятността да извърши убийство е много голяма”, смята психиатърът Веселин Герев. Той се обърна към главния прокурор и препоръча люлинчанинът да бъде задържан, да му бъде назначена експертиза за употреба на наркотици и да бъде отнет лицензът му за управление на такси.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.