Нужно е развитие на медицинските дейности в страната, смята бившият директор на "Пирогов"

Само 38% от хората, които задължително трябва да си направят профилактичен преглед, го правят при общо практикуващия си лекар. Това сочат данните на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

 „Личният лекар не е заинтересован пациентите, които са при него, да бъдат глобявани. Ако говорим за профилактичните прегледи, те се правят най-често групово. Хората приемат това като губене на време”. Това заяви бившият директор на „Пирогов” Спас Спасков в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е идеята на здравното министерство да наложи санкции за неявяване на профилактичен преглед.

Нужно е развитие на медицинските дейности в страната, смята той.

Според Мария Петрова – адвокат по медицинско право, по-добрият вариант е да се правят позитивни стъпки, а не да се тръгва от позицията на санкциите.

Някои от нужните методи на лечение не се предлагат в страната, каза тя и даде пример с деца, които се лекуват от ДЦП и се нуждаят от комбинирана операция. След като българските болници са заявили, че такава операция не може да стане в страната и децата са насочени за тази интервенция в чужбина, изведнъж наши болници са заявили, че могат да направят двойната операция тук.

„Никой не е анализирал дали плащайки за скъпа терапия чрез по-добро лечение няма да върнем на пазара на труда един човек, който плащайки своите данъци, е по-ценен за обществото”, обясни тя.

За нагласата за профилактични прегледи разказаха и лекари от пловдивска поликлиника. „Видно е, че половината от пациентите, които са на пълнолетна възраст, не посещават личните си лекари за профилактика. Според лекарите онколози, само ¼ от пациентите са ги посетили, защото малцина от тях вярват, че ракът е лечим”, даде пример управителят на Втора поликлиника в Пловдив д-р Валентина Костуркова.

"Първичната профилактика е изключително важна. Всяко заболяване, хванато в начален етап, се лекува по-лесно. Нужно е да има повече направления за специалистите", допълни медик от тази поликлиника.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.