17% от глобалната търговия със зърно е в ръцете на Русия, 10% - на Украйна, обясни Огнян Боюклиев

„Храната е по-евтина, защото е лято. Зърното е базовият сектор. Когато говорим за зърно, това е и хляб, това е и фураж, а фуражът е и мляко, и месо. Следим себестойността на продукцията и започваме от базовата продукция”. Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

„Трябва да има социална политика, но тя не трябва да е за сметка на земеделския производител”, каза още доц. Боюклиев. Той даде пример с пресния хляб в супермаркетите, който е от заготовки. "Занаятчийският хляб е скъп, защото се пече на газ, ток или на дърва, той си е български, качествен. Тези неща са скъпи и себестойността расте. Аграрната политика на страната ни е част от европейската аграрна политика”, каза още експертът.

Според икономиста Агоп Каспарян идеята е, че инфлацията трябва да се понижава все по-плавно в рамките на 6-7%. Според него има извиване на ръце от синдикатите. „Те могат да извъртят така нещата, че да обосноват икономически своите искания. Съвсем друга е ситуацията в МВР – раздут щат, ниска ефективност и увеличение на престъпността. По пътищата се вижда какъв е проблемът”, каза Каспарян.

За излизането на Русия от зърнената сделка икономистът коментира, че Москва иска да вкарва резервни части за земеделието и др., една от техните банки отново да бъде включена в системата Суифт и др. "Милиарди хора може да останат гладни заради това. Зърното ще стане дефицитна стока и цената ѝ ще се повиши", допълни Каспарян. 

По думите на Боюклиев – това е война и Русия спекулира със ситуацията. „17% от глобалната търговия със зърно е в ръцете на Русия, на Украйна принадлежат 10%. Това е международен пазар”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook