Горят около 10 000 дка гори

Няколко големи пожара избухнаха в събота в хасковска област. Огънят между селата Васково, Пъстрогор, Момково и Младиново е увеличил двойно площта си. Пламъците се разпростират на фронт от 15 км. Горят около 10 000 дка гори. Изпепелена е и една къща в село Овчарово.

„Този район е труднодостъпен. Работят 9 екипа с 2 тежки машини. Очакваме още 4 екипа на терен”, заяви в ефира на „Събуди се” областният управител Гинка Райчева.

По предварителни данни огънят е тръгнал от разчистване на пасище на територията на село Младиново. На територията на Община Свиленград е обявено бедствено положение до вторник. Издадена заповед за забрана за селскостопански дейности след 11.00 ч. заради високите температури и силния вятър. 

"Има заповед на областния управител, с която се забраняват такива дейности във ветровитото време, би следвало да има санкции", посочи Гинка Райчева, областен управител на Хасково.

Междувременно в село Кубадин, област Бургас, са изпратени два вертолета на военните, за да помогнат за гасенето на пожар в горска местност.

В центъра на село Овчарово пък пламна дере. "Вятърът оказа голямо влияние, обърна посоката си и къщите тука започнаха да горят", разказа Елена Андонова, кмет на селото. 

Въпреки намесата на огнеборците, пламъците погълват къщата на семейството на Георги.
Хората тук тепърва ще търсят начин да възстановят щетите от стихията.