За това информира депутатът от "Продължаваме промяната- Демократична България" Любен Иванов

Срути се част от крепостната стена на „Баба Вида“ във Видин, която е национален паметник на културата. Няма пострадали хора.

Вчера около обяд е забелязано, че са паднали камъни на една от външните стени на бойна кула на крепостта. От Община Видин съобщиха, че многократно са сигнализирали Министерството на културата за състоянието на средновековната забележителност. Срутилата се стена не попада в туристическия маршрут на крепостта и до нея няма достъп на външни лица.

 „Преди време всички тези проблеми сме ги описали и сме ги дали за реакция от страна на министерството, защото ние като община нямаме право да правим в тази собственост, каквото и да било, без тяхното съгласие, без тяхното финансиране и съгласуване от Института от паметниците на културата”, заяви кметът на Видин Цветан Ценков.

Започва летният оперен фестивал край „Баба Вида”​


„Днес получих сигнал от притеснени граждани, че част от стената на средновековната крепост „Баба Вида“ се е срутила, а образувалата се дупка създава риск от пропадане на цялата стена", написа и депутатът от ПП-ДБ Любен Иванов в профила си във Facebook.

Той призовава кметът незабавно да инициира създаването на междуведомствена комисия, съвместно с експерти от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, която да установи състоянието на обекта и да изготви доклад с препоръки относно необходимите укрепителни, реставрационно-консервационни и ремонтни работи.

"От своя страна, аз вече информирах Областна управа-Видин и представители на Министерството на културата и поемам ангажимент да съдействам с всичко, което е необходимо, за да бъдат предприети необходимите действия в най-спешен порядък", заявява той.

Подготвят оперни фестивали край „Баба Вида” и Белоградчишките скали