При разпита бизнесменът запазил мълчание

Веднага, след като Васил Божков кацна на българска земя, Софийската градска прокуратура го привлече като обвиняем по няколко досъдебни производства. Евентуалните престъпления, по които прокуратурата е започнала активна работа са няколко - нарушение на Закона за хазарта, както и принуда и подбудителство за убийства и организирания атентат срещу Алексей Петров през 2015 г. А въпреки че обвинението има 72 часа след задържането му да поиска от съда налагането на постоянна мярка за неотклонение, прокуратурата ще направи това най-вероятно още днес. 

Разпитаха Васил Божков в прокуратурата, не е ясно дали ще бъде поискан арест

"В момента само му предявиха постановленията за привличане като обвиняем. По едно от делата, което го наричаме криминално, там са случаите с криминалните престъпения. Другото е във връзка с хазарта, това дело, което всички знаете", посочи адвокат Георги Гатев. 

При разпита бизнесменът запазил мълчание. "Възползва се от правото си сега да не дава обяснение, но в по-късен етап самият той ще прецени дали да даде, или не", каза Гатев. 

Очаква се мярката му за неотклонение да бъде гледана още днес.

Обвинението е за неплатени към хазната такси за над половин милиард лева. Божков може да бъде свидетел и срещу бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов заради твърдението си, че е плащал милиони към властта. Именно по такова разследване беше и арестът на Борисов през март миналата година.

След три години: Васил Божков се завърна в България и го арестуваха (ОБЗОР)

"Връчена му е призовка, ще се види как ще се процедира по-нататък, първо ще видим каква ще бъде мярката дали ще бъде задържане под стража", посочи още адвокатът. 

Прибирането на Васил Божков ден след погребението на Алексей Петров, Георги Гатев обясни като случайност.