Те се събраха на мястото, където снощи бе прегазено 15-годишно момче

Близки, приятели и съученици на загиналото на пешеходна пътека момче се събраха тази вечер на протест в София. Те оставиха цветя в негова памет на мястото на трагедията.

Снощи на пешеходна пътека в центъра на София беше прегазено 15-годишното момче. Шофьорът на автомобила е седнал зад волана с над 2 промила алкохол. Прокуратурата вече му повдигна обвинение за причиняване на катастрофа при евентуален умисъл.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА СЪС ЗАГИНАЛО ДЕТЕ: Ще обвинят шофьора за престъпление с умисъл

Малко след 21:00 часа в събота вечерта лек автомобил минава с висока скорост през кръстовището на улиците „Ген. Гурко” и „Цар Иван Шишман” в центъра на София, въпреки знака за пешеходна пътека.

При катастрофата се чул тъп удар, разказват очевидци. Колата изхвърлила тялото на детето на няколко метра. След това продължила, но спряла заради трафика, разказват още очевидци. 

Пешеходната пътека на това кръстовище е от години и е ясно обозначена, казва Мартин, който е бил свидетел на трагедията. Не разбира защо шофьорът не е намалил скоростта, приближавайки до нея. Още повече, че не е бил сам в колата. 

Шофьор с над 2 промила уби дете на пешеходна пътека в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Водеше жена с малко дете, между 2 и 3-годишно”, разказва мъжът. 

Шофьорът, на 37 години, е задържан. Той обаче е бил в неадекватно състояние.

„Беше видимо пиян, в нетрезво състояние. По никакъв начин не се опита да помогне”, разказва Мартин. 

„Според експертизата, промилите му са 2. Тоест, той е разчитал изключително на шанса и на случайността, не е предприел абсолютно никакви действия за предотвратяване евентуално ПТП”, заяви Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София. 

Това не е първо нарушение на 37-годишния шофьор, сочат още данните на МВР. Въпреки това не се води като системен нарушител.

„През 2005 година има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол. И едно провинение за превишена скорост през 2020 година, където му е наложена глоба в размер на 100 лв.Имаме няколко санкции за неспазване на пътната маркировка”, каза ст. комисар Любомир Николов, директор на СДВР. 

Колата, с която 37-годишния мъж е причинил катастрофата, не се води на негово име. Тя не е регистрирана на жената, която е била заедно с него. Именно спътничката на шофьора обаче дала информация на разследващите за маршрута им.

„Тя казва, че не се опитала да го спре, тъй като според нея той не е имал неадекватно поведение или поведение на лице, което е употребило алкохол. Изминал е около 400-500 метра, тъй като за последно е забелязан да се качва в автомобила от „Славянска беседа”, обясни ст. комисар Любомир Николов. 

Прокуратурата вече е повдигнала обвинение на шофьора. То е за причиняване на катастрофа при евентуален умисъл. За това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор.