Премиерът свика извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет

Трябва да се преборим с чувството на безнаказаност. Това заяви премиерът Николай Денков след среща в Министерския съвет заради зачестилите тежки инциденти на пътя. Освен институции, там бяха поканени и роднини на загинали при пътни произшествия.

„Искам да благодаря на тези родители. Те казаха, че не могат да върнат децата си, но поне искат да използват това, което са научили покрай личната си трагедия, за да помогнат това да не се случва повече. Обединихме се, че първо трябва да се преборим с чувството на безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат глобите. Ако са направили тежък инцидент - да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата - с години”, заяви Денков.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА СЪС ЗАГИНАЛО ДЕТЕ: Протестиращи пред МВР поискаха спешни мерки срещу пияните зад волана

Той заяви, че част от промените са свързани със законови изменения. „Измененията, свързани с отнемането на моторните превозни средства, дават сериозни резултати. Трябва да търсим такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути може да получат съобщение, че ще бъдат глобени”, каза Денков.

Премиерът подчерта, че общините отдавна предлагат да работят с органите на МВР, да се използват техните камери. „Един огромен ресурс, който го има налице, да се използва”, обясни Денков.

Обсъдено е било и как да се ускори вземането на пробите и до седмица, най-много 10 дни, да са ясни.

„Но всичките тези мерки, взети в цялата си съвкупност, не би могло да реши проблемите, ако не се обърнем към обществото. В нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск. Това е абсолютно неприемливо”, заяви премиерът.

Шофьор с над 2 промила уби дете на пешеходна пътека в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Още по-убеден съм, че убийството на пътя след употреба на алкохол или наркотици трябва да бъде умишлено убийство”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Той заяви, че мярката за отнемане на автомобил на водач, направил нарушение на пътя, работи. „Има отнети автомобили, има и случаи, при които е заплатена стойността на автомобила, тъй като установеният човек не е собственикът”, каза Стоянов. „Битката е на всички трябва да я спечелим”, добави вътрешният министър.

Председателят на СОС Георги Георгиев каза, че общините от години искат хилядите камери на общините да дадат възможност на МВР да глобява.

„Искаме незабавен, адекватен контрол”, каза Георгиев.

„224 км/ч на бул. „България”, над 200 - на „Ботевградско”. Това повече не може да продължава”, заяви Георгиев.

„Премиерът прие да се състави работна група, която да се занимава с изработването на по-строгите мерки, за което благодаря”, обяви Георгиев.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА СЪС ЗАГИНАЛО ДЕТЕ: Ще обвинят шофьора за престъпление с умисъл

Пред протестиращите в центъра на София министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви: „Съболезнования към близките на загиналото дете, което беше брутално пометено на метри от Министерство на вътрешните работи. Това е поредния случай, който показва, че убийство, което е причинено на пътя след употреба на алкохол, задължително трябва да бъде третирано като умишлено убийство. Няма как това да бъде класифицирано по друг начин. Призовавам всички да поведем тази битка, ние я водим, но не можем сами. Няма как да бъдем безучастни, когато наш близък иска да се качи на автомобила си, когато е употребил алкохол. Няма как да го допуснем”.

Относно мярката за отнемане на автомобил след положителен тест за алкохол или наркотици, той посочи: „Мярката работи. МВР ще намери място, на което да съхранява автомобилите. За съжаление, такива инциденти предполагам ще има. Ние няма как да спрем пътнотранспортните произшествия изцяло. Но нека всички направим всичко възможно да ги намалим”.

„В момента имаме проблем с пробите за установяване на наркотици в кръвта. С алкохолът проблем – няма. Там пробите излизат в рамките на седмица. Но проблемът не е от сега, той е натрупан. И може би щеше да бъде решен, ако миналата година е било заложено това и ако е бил даден шанс да стартира процеса по закупуване на апарати, единия от които на стойност 150 хил., което е нищо. Ако сега имахме тези апарати, пробите щяха да стават в рамките на седмица”, каза още Стоянов.