По темата съвети дават дерматолог и модел

На Световният ден на красотата спираме часовника на стареенето с доктор Лидия Ванесова. За борбата с предразсъдъците по пътя към короната на най-красивата българка, говорим с Габриела Василева, Мис България 2012.

Красотата ще спаси света. Това е един от най-популярните цитати. А вече 20 години красотата официално празнува на 9 септември. Инициатор за създаването на Световния ден на красотата е Международният комитет по естетика и козметология. Това е организация, основана в Брюксел през 1946 г. Истината обаче е, че няма красота без здраве.

Изкуството на красотата: Как гримът влияе на мъжете и на жените?

Според дерматолога доктор Лидия Ванеска една от стъпките към красива кожа е избор на качествена козметика. "Тя трябва да бъде персонализирана, към индивидуалните недостатъци според типа кожа и по този начин да се съчетаят с правилните инжекционни или лазерни процедури, или друг тип манипулации, които естетиката предлага, за да сътвори едно естествено излъчване и добър вид на самата кожа", обясни тя.

По думите ѝ  факторите, които могат да увреждат самата кожа, са вътрешни и външни. "Най-честите са слънчева радиация, климат, вътрешни фактори, като пушене, неправилно хранене, нездравословен начин на живот, заболявания, прием на медикаменти, свободни радикали. Всички тези външни и вътрешни фактори могат да увреждат нашата кожа. И ако навреме не се предприемат правилните мерки, може да се достигне и до по-големи усложнения на кожата, дори до заболявания. Така че е много важно да се започне по-рано с правилна козметика", призовава медикът.

Как дрехите и гримът подмладяват жените (СНИМКИ)

Мис България 2012 има строг режим на хранене, който се е променил с годините, заради промяната в метаболизма. "От началото на лятото започнах за първи път да се храня по специално изготвен за мен режим. Това е нещо, което години наред не съм приемала. От месеци, може би от няколко години вече цяла седмица съм в залата и се храня здравословно, а в неделя си позволявам един страхотен десерт", споделя тя.

По думите ѝ красивата жена е обичаната жена. "Много си личи това винаги. Трябва първо да се чувстваме добре в кожата си, да имаме ясната представа как изглеждаме и да работим за да се подобряваме, да сме по-добра версия на самите себе си, всеки ден", катеогрична е Габриела.

Повече гледайте във видеото.