Земеделските производители обявиха пълно блокиране на държавата

Земеделските производители обявиха пълно блокиране на държавата – гранични пунктове и пътища, с искания да бъде удължена забраната за внос на стоки от Украйна. 

Протестна готовност има целият бранш – овцевъди, говедовъди. Стана ясно, че излизат и зърнопроизводителите, както и тези на плодове и зеленчуци. Причината – липсвал диалог с Министерството на земеделието. Не били изплатени и помощите по линия на войната в Украйна. 

Красимир Кирилов е животновъд. Той определя ситуацията в земеделския сектор като безхаберие, поради липсата на диалог.

ЕК няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна

От своя страна производителят на малини Айхан Хашимов смята, че всеки гледа да се спасява.

Първи за протест срещу политиката в сектора, преди месец заговориха българските животновъди. Изкупната им цена за литър краве мляко е паднала на 50 ст. към мандрите.  Другият проблем бил с вноса на сухо мляко.

„Сухите млека вървят от Украйна със страшна сила и какво става – голям внос и преработка на сухо мляко, а цената в магазина – същата", допълва животновъдът.

Проблемите се задълбочили и за производителите на малини. Човешкият фактори е ключов в този бранш.

След решението за украинското зърно: Има ли риск от фалити на производители?

„Очакванията ни бяха търсенето да се повиши, но стана обратното. Търсенето е по-слабо с 30 процента от миналата година. Тоест, цените падат и търсенето пада, а това се бере на ръка. Брането е 60% от продажната цена. Само брането", обяснява Айхан Хашимов.

На улицата в понеделник излизат общо около 30 представители на заети в целия аграрен сектор.

„В случая има едно безпрецедентно обединение, което води само до едно – безсрочни протести", посочи Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Над 70 000 са регистрираните земеделски производители у нас, без да се имат предвид техните семейства и заетите работници. В понеделник те ще затворят гранични пунктове и ключови пътища в страната, а във вторник протестиращите ще са на жълтите павета.