Вижте мнението на експертите

Кадрите с обезвреждането на дрона в Тюленово вчера преди обед предизвикаха сериозен отзвук, както в обществото, така и в социалните мрежи. Основните въпроси бяха, защо сапьорът не е с пълно защитно облекло и колко време е отнело от подаването на сигнала до обезвреждането на боеприпаса.

Въпросът дали взривът на дрона можеше да нарани хора и да нанесе материални щети беше изместен от действията на сапьорите и спец частите. Експертите посочват, че има разлика в екипировката на сапьорите според това в какъв тип войски са.

„Сухопътни войски го правят по-малко по друг начин. Все пак това са военноморските сили. Те са подводничари. Даже говорих с техни началници. те казаха - ние точно с бронежилетки не работим, под водата е по друг начин. Но този път е изпратен този екип от 5 човека. Аз лично като експерт бих го преглътнал това. Не ми направи добро впечатление и човекът, който пушеше, и другият по потника долу. Някак изглеждаше лековато”, заяви Валентин Радев, Сдружение на специалистите по боеприпаси в България.

Военните унищожиха открития край Тюленово боеприпас

Според генерал Съби Събев без значение дали става въпрос за боеприпас във вода, защитната екипировка е задължителна. „Когато ситуацията е чувствителна, не се знае взривателят и самият снаряд -  би трябвало да бъде с маска, със специален костюм, който, ако случайно избухне снарядът, да не може да порази този, който го обезврежда”, подчерта той. 

От МВР вече обясниха, че мъжът, който пуши в близост до дрона не е техен служител.
„Това не е бензиностанция. Това, че е запалил цигара - по всяка вероятност не е редно. Но не е фатално. Не може да има фатални последствия. За да се взриви този боеприпас, трябва да има силен удар върху челната част, където е взривателят”, категоричен е генерал Съби Събев.

Откриха дрон с прикрепен към него боеприпас край Тюленово (ВИДЕО)

Специалистите обясняват, че задължение на МВР е да обезопаси района около боеприпаса. А армията има специален протокол за действия при такива ситуации.

„Те веднага са реагирали, което е много добре. И така беше обезопасен района и стана безопасно това, което стои долу и цъка и не се знае какво е”, заяви Валентин Радев.

„Армията е създала съответните екипи, които са в извънработно време в 4-часова готовност. В работно време могат веднага да се съберат и да тръгнат”, посочи генерал Съби Събев.

Двамата експерти посочват, че дронът вероятно е украински, но по-важното е, че въпреки критиките към операцията по обезвреждането, тя е преминала успешно.