Разходка по красив маршрут над селата между Севлиево и Габрово

На пръв поглед непристъпни, острите скали, надвиснали над селата между Севлиево и Габрово, всъщност са подслонявали хора хилядолетия назад във времето. Древните хора са използвали гънките, пукнатините и дупките по отвесния склон за свой дом, добре скрит от недоброжелатели.

Ако пътуваме между Габрово и Севлиево, на изток ще видим живописния скален венец на платото Стражата, известен като Витата стена.

Един от най-популярните маршрути в района тръгва от село Здравковец. То е кацнало на самото плато и по-голямата част от пътеката е сравнително равна. Минава се по поляни, обагрени в цветовете на късното лято, и рехави горички, след което се озоваваме на ръба на скалния венец.

ДОТАМ И ОБРАТНО: Потайностите на Кръстова гора (ВИДЕО)

Очарованието на Витата стена е гледката от скалния ръб на югозапад. Под нас остават селата по пътя между Севлиево и Габрово, а в далечината е най-високата част на Стара планина с нейния първенец връх Ботев.

По платото пътеките са много - основните са широки коларски пътища, а по-малките лъкатушат сред дърветата към интересните места по стената. Една такава води към две емблематични за района скали. Хората ги наричат „Момичките”. Ако имаме въображение, трябва да различим женски фигури. Според преданието злодеи преследвали две красиви девойки и те, за да опазят честта си, скочили в пропастта. Тогава пред злодеите се издигнали тези две скали.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Мъглиж – нешлифованият диамант в Долината на тракийските владетели

В района има и древна неолитна пещера. Слизането по ронливите камъни е съвсем кратко, но откровено опасно за неподготвени хора. До пещерата води живописен път по естествена скална тераса. Надвисналите канари само напомнят, че трябва да сме нащрек за падащи камъни.

По груба преценка входът към дупката е висок поне 10 метра. Внушителният свод към тъмните недра на Витата стена е дом на колония прилепи, които е препоръчително да не притесняваме.

Още по темата гледайте във видеото.