Проучването се надява да покаже значението на преоформянето на вътрешната среда, чрез разработване на биологични материали за сгради

Ричард Бекет се е превърнал в обект на експеримент. Той ще бъде изложен на въздействието на т.нар. "здравословни" микроби. В продължение на няколко седмици Бекет ще прекарва различно време в работния си кът като "жива изложба" заедно с микробите. Периодично кръвта му ще бъде изследвана, за да се установи какво е въздействието, ако изобщо има такова.

В малкото му работно пространство, наподобяващо кабинка, стените са облицовани със специално проектирани плочки, които са наситени с редица почвени микроби, заедно с други частици органична материя от растения.

Странният свят от организми, които живеят вътре в нас (ГАЛЕРИЯ)

"Вече ми взеха кръв като начално състояние. Сега по време на експеримента ще работя в това малко пространство, където ще бъда изложен на тези почвени микроби", казва Бекет пред Ройтерс в деня на откриването на изложбата "Малки пространства в града" в галерия „Roca” в Лондон.

Материалът на плочките е проектиран така, че да позволява изхвърлянето на микробите от порите и парчетата материал. Това се подпомага от геометричните шарки, които спомагат за изхвърлянето на микробите при преминаването на въздуха покрай повърхността.

"Градската среда е все по-стерилна и в нея напълно липсват микробите, от които имаме нужда, за да имаме здрави тела", казва Бекет, който е доцент по архитектура в Лондонския университетски колеж. "Надявам се да вкараме много от тези добри микроби в тялото си и да стимулираме имунната си система", добави той.

СТРЕПТОКОКОВИ ИНФЕКЦИИ В ГЪРЦИЯ: Няма опасност за туристите, поясняват специалистите

Бекет заяви, че проучването се надява да покаже значението на "преоформянето" на вътрешната среда, чрез разработване на биологично активни материали за сгради, като се използва нов почвен материал, богат на микробни общности. 

Въпреки, че проектът не се контролира научно, това е нова концепция, която може да гарантира бъдещо по-задълбочено клинично изследване, според доцента по вирусология на Лондонския университетски колеж Матю Рийвс. Според него това е среда, с която човешките тела може би са еволюирали да съжителстват.

"В продължение на милиони години сме еволюирали заедно с природата, а не с офисната среда. Така че може да се твърди, че внасянето на природата в офиса всъщност е полезно, защото тялото ни възприема това като по-естествено", добави той. 

Източник: Ройтерс