Обръща се обаче и повече внимание на екологията

Всяка година в края на септември Монако посреща най-престижното изложение на яхти. Оказва се, че сред феерията от блясък и лукс има място и за екология. Прилежно подредени, 120 суперяхти на обща стойност почти 4 милиарда евро радват сетивата на хилядите посетители. Някои от тях очакват новите си собственици или наематели.

Ако желаете да се сдобиете със скъпа лодка, ще трябва да компенсирате с жест към околната среда. Яхтеното шоу в Монако става все по-зелено, а банки и финансови институции отпускат все по-трудно кредити за покупка на плаващи возила, които замърсяват.

ЛУКС НА ВОДА В МОНАКО: Показват 124 суперяхти (ВИДЕО)

За три дни в края на септември Монте Карло се превръща в мека на най-впечатляващите суперяхти. Добре облечени и усмихнати хора, на борда на скъпи лодки, създават илюзията за друга реалност – тази, в която кризи и ежедневни проблеми няма.

След продажбата на 95-метровата KISMET, по рано този месец, сега „Феникс” чака своя нов притежател, готов да плати за нея 125 милиона евро. Плаващите палати могат и да се наемат, но сумите отново са колосални. 1 400 000 евро за седмичен наем на най-дългата яхта в Монако - 97-метровата „Каринтия”.

Лукс без лимити, в който, оказва се, има все повече място за екология. Изменението на климата задължава и яхтеното шоу в Монако да премине на зелено. Престижното изложение си поставя амбициозна цел - да намали въглеродните емисиите с 60% до 2025 г.

ЕКСПЕРИМЕНТ В МОРЕТО: Изпитват "крила" на товарен кораб, за да свалят разхода

Момчил Николов е в яхтения бизнес от години. Коментира, че екологичните нужди на планетата изискват незабавни действия. С радост споделя за иновативен проект - луксозна лодка, задвижвана от електричество и водород.

„Това е нещо, което идва от автомобилния бранш - там, както знаем, все повече се налагат електромобилите. Същото се случва и при яхтите, но става по-бавно поради спецификата за придвижване във водата”, обяснява той.

„Искам да споделя с вас един много интересен 50-метров проект, който ще бъде задвижван от водород - комбинация между водород и електрозадвижване. Това ще бъде много интересна новост за всички в бранша. Смятам, че след около две години, на същото изложение, ще бъде наше удоволствието да ви поканим, за да ви го покажем на живо, а защо не и да направим тест във водата”, каза Николов. 

Любопитни косатки се включиха в състезание с яхти около Гибралтар (ВИДЕО)

Макар научните изследвания за екологичните бедствия, които яхтеният бизнес оставя, да са противоречиви, суперяхта с постоянен екипаж, хеликоптерна площадка и плувни басейни отделя годишно около 7 000 тона въглеродни емисии. Неслучайно банки и финансови институции финансират по-предпазливо покупките на яхти.

„Много малко банки финансират закупуването на яхти, тъй като има много особености. В същото време, тези, които го правят, ще ви отпуснат кредит доста по-трудно заради негативното влияние на яхтите върху околната среда. Банката може да ви отпусне средства, но ще поиска част от активите ви, дадени като гаранция, да бъдат вложени в зелени проекти”, каза банкерът Александър Дьокрок. Освен това, финансовата институция трябва да дари част от комисионните, които ще получи на екологични асоциации.

В духа на инфлацията и растящите цени, билетите за посещение на яхтеното шоу не изостават – 600 евро за дневен пропуск. Билетът за престижното събитие никога не е бил по-скъп, но пък посетители не липсват.