Препаратът защитава срещу най-новия вариант на COVID-19 и е еднодозов

Засилен интерес към поставянето на ваксина срещу коронавирус отчитат от Здравната инспекция в Пловдив. Чакащи има още преди отварянето на имунизационния кабинет.

„Интересът към ваксината на новия вариант на Омикрон е голям. Повече от 1000 души са се имунизирали от 27 септември до момента”, подчерта д-р Милена Панайотова, директор "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Пловдив. Тя допълни, че освен пункта в РЗИ, работят още 7. Личните лекари също могат да поставят ваксината.

Опашка от желаещи да си поставят новата ваксина срещу COVID-19

Препаратът защитава срещу най-новия вариант на COVID-19 и е еднодозов, каза още д-р Панайотова. Условието за ваксинация е да са минали поне три месеца от последната доза. 

72-годишната Мария Чилингирова от Асеновград е една от първите за деня, която си поставя ваксина срещу COVID-19. Казва, че това е петата й ваксина срещу коронавируса. „Имам внуци. Общуват и за да общувам и аз с тях, искам да съм спокойна”, каза тя. 

Пред кабинета за кратко време се образува опашка.  „Преболедувах тежко през 2020-та като го предадох заболяването на семейството и с усложнения лежах в Окръжна болница 10 дни докато се възстановя. Последиците бяха много тежки от усложнението и тъй като работя в аптека много болни има всекидневно, реших да се предпазя”, каза Велислава Врачева.

Друга жена, която също чакаше да се ваксинира, обясни, че е детски учител. „Идвам вече за четвърта доза. Мъжът ми даже за пета. Доста често пътуваме и за мен това е абсолютно необходимо”, обясни Анна Генчева.

За пет дни в кабинета са поставени над 1000 ваксини.

Според д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив ваксината е препоръчителна за хора над 65-годишна възраст, страдащи от хронични заболявания и понижена имунна защита. „Ваксината е срещу циркулиращия в момента щам на коронавируса, еднократна е. Не се поставят две дози, не е необходимо да се поставя бустер след три месеца”, каза тя.

Новият вариант „Омикрон“ често не поразява обонянието, а се характеризира със силно главоболие, кашлица, температура и отпадналост.

Инфекционистът д-р Трифон Вълков обясни, че преболедувайки от конкретните варианти, ние изработваме имунитет. „Този имунитет ни пази най-добре към конкретния вариант, с който ние сме се срещали, т.е. винаги успяваме да задържим, да развием един имунитет, който ни предпазва частично”, каза д-р Вълков. 

Заедно с COVID ваксината може да си поставим и противогрипната ваксина в същия ден, на другата ръка и не се очакват странични реакции, уверяват лекарите.
 

Повече гледайте във видеото.