Очаква се броя на жертвите да нарасне още

Напрежението в Близкия изток ескалира. 800 души достигна броят на жертвите от атаката на „Хамас”. Въздушните удари продължиха през цялата нощ срещу понеделник. Израелската армия съобщи, че е поразила ключова инфраструктура на "Хамас", включително джамия, за която се смята, че е служила като оперативен център.

Пентагонът: САЩ ще предостави още боеприпаси и оборудване на Израел (ВИДЕО)

Късно снощи спасители откриха телата на 260 души, които са били на фестивал в южната част на страната, близо до границата с Ивицата Газа. Свидетели описаха случилото се като "клане". Израелските спасителни служби очакват броят на жертвите да нарасне, тъй като парамедиците все още работят на място. Израел обяви, че е свикал 300 хиляди запасняци - най-голямата подобна мобилизация в историята. Тел Авив заяви, че налага тотална блокада на Ивицата Газа.

В ексклузивно интервю пред NOVA посланикът на Израел у нас заяви, че броят на откритите тела нараства.

Родители, съпрузи и приятели на отвлечени след фестивала хора разказват за часовете на агония, докато чакат някой да им даде информация за близките им. Рикарда Лоук е разпознала дъщеря си на видео в социалните мрежи. На кадрите се вижда млада жена, която лежи на пода на пикап, а няколко войници я държат, за да не мърда. „Тя беше с голяма група чужденци, повечето от тях все още са в неизвестност. Не разбирам как може нещо толкова брутално да се случи посред бял ден. Наши близки - други две семейства, родителите бяха брутално убити в леглата им, а са оставили две малки деца - две бебета сами за цял ден в празния апартамент”, казва разтревожената майка.

Яков Аргамани също сам разпознава детето си в онлайн видео. Чува как се моли да не я убият, а приятелят ѝ, макар само на метри от нея, е безпомощен да я освободи. „Не исках да повярвам, въпреки че ясно можех да разпозная дъщеря си. Липсва ми толкова много, а са изминали едва два дни и половина. Не мога да повярвам, че я няма. Къщата е празна без нея. Това е единствената ми дъщеря”, споделя бащата.

Двама висши представители на еврейската държава определиха случващото се като „Израелският 11-и септември”. Страната продължи да нанася въздушни удари по цели в Ивицата Газа през цялата нощ. Загинали са най-малко 400 палестинци.

Повече от 1100 души са убити при ответните израелски въздушни удари срещу цели в Газа. Ранените са над 4500. Свидетели разказват за множество експлозии, а на любителски кадри се виждат ракети в нощното небе.

Международният редактор на NOVA Момчил Минков поясни, че официалната информация е за стотина отвлечени израелци. „Вероятно и самите палестинци не знаят колко са те. Естественото нещо, което може да направят, е да се опитат да ги разменят за хилядите техни съратници, които стоят в израелските затвори. Израелците са в начален етап на реакцията и не се е стигнало до преговори”, смята той.

ЕВАКУАЦИЯ ОТ ИЗРАЕЛ: Втора група български граждани пристигна у нас

САЩ вече обявиха, че приближават самолетоносачи към Израел. „Щатите подкрепят страната през цялото време и практически са основният фактор тя да е доминираща военна сила. Но сега САЩ не биха могли да помогнат много, защото израелците имат своите танкове, самолети, войници и оръдия и без американците”, уточни Минков.

На този фон той коментира, че Иран подкрепя атаките, като от страната твърдят, че станалото е победа за палестинците. „Техният представител в ООН обаче каза, че не са замесени директно”, обясни международният редактор.

Остава отворен въпросът как най-мощната разузнавателна общност в света е „проспала" сигналите за безпрецедентната атака. „Казваха ни, че Ивицата Газа е изцяло оградена, разполага със сензори за движение, военни патрули и наблюдение от въздуха. При това, такова нещо не би трябвало да е възможно. Или са ни лъгали за всичко това, или е вярно, но по някаква мистериозна причина е позволено да се случи”, разясни Минков.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК