Това заяви държавният глава

Продължава напрежението и размяната на остри реплики между президентството и правителството. Отношенията между двете институции продължиха да се обтягат заради липсата на диалог, евентуална продажба на „Лукойл Нефтохим” и въвеждането на транзитна такса за руски газ.

Честването на Деня на парашутиста - СНИМКИ

Въпреки опитите за диалог миналата седмица на Консултативната среща в президентството, отношенията между „Дондуков” 1 и 2 продължават да са обтегнати. Държавният глава отново напомни за изтеклите записи от заседание на „Продължаваме Промяната”.

„В момента имаме скрито управление по сценарий от записа. Сценарий, който има за цел постигане на користни цели с цената на тежки, деструктивни, компромиси”, посочи Радев.

Така държавният глава отговори на вчерашните обвинения от премиера, че президентската институция не е партньор с останалите.

„Няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси”, каза още президентът.

Сърбия и Унгария заплашиха България заради увеличаването на транзитните такси по "Балкански поток"

На „Дондуков” 2 отговориха от „Дондуков” 1: „Вчера погледнах отново какво е написано в Конституцията за основните задължения на президента и това какво би трябвало да символизира. Това е единението на нацията, но очевидно той е решил, че има други приоритети”, каза премиерът Николай Денков.

„Те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство”, отвърна президентът.

Напрежението по оста президент - премиер се покачи и заради евентуална продажба на рафинерията „Лукойл Нефтохим”. За подготвянето на евентуална сделка се разбра от интервю на финансовия министър Асен Василев пред Financial Times.

„Тайната подготовка на продажбата на „Лукойл” е показател, че промяната се случва на тъмно. Без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос”, заяви Радев.


Президентът не одобри и налагането на транзитна такса от 20 лева на мегаватчас за руския газ през България. Решение, срещу което остро реагираха Унгария и Сърбия.

„Това решение ще доведе до декапитализация на „Булгартрансгаз” и неговия фалит. Трябва да получим отговор от управляващите кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси”, е мнението на президента.

„Със сигурност не е заплашено от фалит. Нашата теза е, че това е задължение, което възниква по отношение на „Газпром”, а не по отношение на тези държави или пък на „Булгартрансгаз”, поясни премиерът.

Предстоят разговори с Европейската комисия, Сърбия и Унгария, обясни още Денков.