Регионалният министър Андрей Цеков сезира премиера за това

Съмнения за изборен туризъм преди местния вот. След доклад на ГРАО регионалният министър Андрей Цеков сезира премиера за необичайно голям брой регистрации в малки населени места преди кметския вот.

Става въпрос за 343 населени места, в които се избира кмет на кметство. При подготвяне на избирателните списъци експертите установяват, че за последната година има сериозен ръст както на регистрациите по настоящ адрес, така и на подадените заявления за гласуване.

На първо място в класацията на фрапиращите случаи е карнобатското село Сигмен, където  новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес са 156. Така населението с избирателни права става 245 души.

Ина Тодорова: 361 души са се регистрирали в Ковачевци преди вота, това е около 40% от населението

На второ място се нарежда село Бодрово, Димитровградско. Там скоро дори е образувана проверка от прокуратурата. Засега няма открити нарушения на Изборния кодекс, но предстои да бъде установено дали има данни за документна измама.

Село Сигмен - през последната година хората, които имат право на глас там се увеличават с 60%. „Има доста хора, които не съм виждала. Не ги познавам”, обяснява Галина.

За наплива от желаещи потвърждава и временно изпълняващият длъжността кмет Росица Сивилева. „Така съм се убедила, че има хора, които даже нямат имоти в населено място, но като дойде време за избори, явно кандидатите, които искат да станат кметове, си събират хора, които да ги подкрепят”, е мнението на Сивилева.

ПОДГОТОВКАТА ЗА ВОТА: Бюлетините за Пловдив пристигнаха под полицейска охрана

Случаят се повтаря и в Бодрово, където ръстът е с 40%. Хората разказват, че от години в селото е започнало масово изкупуване на къщи. „Аз правя връзка между къщите със соларни батерии и новите хора. В тях бяха заселени хора от ромски произход. Дали са регистрирани, дали са техни къщите - нямам информация”, добавя жителят на Бодрово Татяна Димитрова.

Регионалният министър определи тези цифри като „демографска аномалия” и сезира премиера. „Съществуват данни за необичайно активна миграция, миграция, която променя електоралния баланс или състав на въпросното населено място. И е основание за съмнение дали не става въпрос за изборен туризъм”, посочи Цеков.

Министърът настоя да бъдат направени проверки има ли нарушения. Такава вече е разпоредена във Врачанско. Там на прицел са 35 населени места. „Сега очакваме от временно изпълняващите кметове да направят комисии в тридневен срок, ако те не направят комисии, вече е наш приоритет”, обяви областният управител на Враца Надя Донкинска.

В случай, че бъдат установени нередности, то хората трябва да бъдат дерегистрирани, категорични са властите.