Мобилно приложение ще улеснява достъпа им до помощ

Жертвите на домашно насилие вече ще могат да подадат сигнал за тормоз само с един клик на телефона. Мобилно приложение ще улеснява достъпа им до помощ и информация. То е по инициатива на Министерството на правосъдието.

„Приложението би трябвало да влезе в употреба през ноември. И доколкото знаем ще осигурява денонощна възможност жените да подадат сигнал в приложението и съответно спрямо съдържанието на сигнала, той да бъде разпределен към институциите”, обясни Виктория Петрова от Български фонд за жените.  

5-годишно дете е в болница след побой, задържаха пастрока му

Статистиката показва, че за по-малко от три години, на телефон 112 са получени над 133 000 сигнала за домашно насилие, като 90% от извършителите са били мъже.

„Със сигурност приложението е алтернатива на обаждането по телефона. За момента все още съветваме при насилие да се звъни на 112”, коментира още Виктория Петрова.

Задържаха мъж, пребил партньорката си с метална тръба

Данните показват още, че всяка трета жена в България е засегната от домашно насилие.

„Което на практика означава, че 1 млн. жени стават ежедневно жертви на насилие. От началото на годината смъртните случаи са 19, което отново е неофициална статистика, защото държавата в момента не води такава. Тоест, това означава, че ние неправителствените организации следим медийни публикации за случаите на убийства. Тези убийства, които не са стигнали до медиите, няма как да  бъдат  преброени”, допълни представителката на Българския фонд за жените.