Коментар на Цветелина Пенева и проф. Михаил Константинов

Изборите протекоха без съществени нарушения. В Общинския съвет в София ПП-ДБ и ГЕРБ ще имат общо 36 съветници, което е достатъчно за удобно управление през мандата. Така наречената „сглобка” се повтаря с постоянство на всички по-ниски нива. Това каза в предаването „Твоят ден” по NOVANEWS математикът проф. Михаил Константинов. „Очертава се стабилно управление , тъй като в момента никой няма сметка да напусне „сглобката”, защото ще загуби. Предвиждам в близко време да няма предсрочни избори. Това е важният извод от вота”, каза Константинов. Според него на кметските избори няма недействителни гласове в голямо количество. „Недействителните гласове са съсредоточени в избора за общински съветници. Нищо ключово няма в недействителния глас, той просто не произвежда резултат”, каза Константинов. 

Той уточни, че според него ефектът от машините  е катастрофален. „Разруши се доверието в изборния процес”, каза още той

Според Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК изборният ден е преминал спокойно с неочаквано ниска избирателна активност. „Гласуваше се спокойно, нарушенията не бяха значими. Най-големите нарушения се случиха в края на изборния ден. Разбра се за секция, в която не са стигнали хартиените бюлетини, наложило се е такива да бъдат размножаване на принтер и написвани с номера на ръка от председателя на секционната комисия. С тези бюлетини са гласували около 100 избирателя. Това е станало с изричното разпореждане на ЦИК да се доправят бюлетини.  Около 4 часа в тази секция в община Мездра не е могло да се гласува”, каза Пенева.

Според нея 10% недействителни бюлетини е смущаващо число. Тя уточни, че по отношение на машинния вот има  голямо разделение в обществото. „Има две Българии, едната от тях иска да се гласува с машини, а другата се притеснява от това. Трябва да се намери решение и тези две тези да бъдат консолидирани. За мен проблемът не са машините, а как се управлява процесът машинно гласуване”, каза Пенева.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК