Залата, в която се извършва процесът, е под постоянно видеонаблюдение

Снощи започна новата процедура по удостоверяване на машините за гласуване. Екипите на Министерството на електронното управление работиха цяла нощ по финализиране на удостоверяването на съответствието на машините за балотажа в неделя.

Залата, в която се извършва процесът, е под постоянно видеонаблюдение и с ограничен достъп. В сградата на МЕУ са и представители на ДАНС, които следят процеса. Проведен е инструктаж за правилата в залата, където се извършва удостоверяването.

Според експертите, ако процедурата не приключи днес, следващите два дни ще бъдат напълно достатъчни, за да могат машините да стигнат до изборните секции навреме. Очаква се в МЕУ да пристигнат представители на партиите, които да присъстват на процедурата на генерирането на хеш-кода.

13 часа след първите стъпки от процедурата по удостоверяване, министерството на електронното управление отвори врати. Това се прави, за да могат гражданите да следят процеса.

Министерството на електронното управление започва работа по удостоверяване на машините за балотажите

"Когато има откритост и прозрачност, има доверие. Аз гласувам с машина, доверявам се.Такива скандали стават много в държавата. Тогава човек се замися дали не са изкуствено инсценирани.
Исках да видя самата процедурата, разказа Иван Александров, който е дошъл в МЕУ, за да проследи процеса.
„Прави се тест на софтуера на машините. Различни сценарии, за да е сигурно, че ще бъде отчетен правилно вотът. Личните ми притеснения са дали екипите ще успеят да се справят, за да можем да гласуваме с машина в неделя”, каза Цветелина Пенева, председател на обществен съвет към ЦИК.

Предстои процедурата по доверено изграждане на изходния код, заключването на софтуера с трите пароли от ЦИК и генерирането на хеш-кода.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел застана зад министерството на електронното управление.

„Министерството на електронното управление ще направи всичко възможно. Имам достатъчно доверие в тях, защото са показали, че могат да изпълняват срокове, знаят как да спазват процедурите. Не мисля, че има основание да се дават други тълкования”, каза Габриел.

Довереното изграждане на софтуера на машините за балотажа в неделя трябва да бъде готово най-късно днес, за да бъде спазен законовият срок. Експертите на Комисията трябва да вземат участие в довереното изграждане. Това потвърди за NOVA доц. Златогор Минчев от БАН.