Холивудската звезда засне два филма у нас

Той има „Оскар”, „Златен глобус” и десетки други награди. Сега получи и българска, символизираща нашата писменост и култура. Точно на деня на будителите Джон Войт получи специалната награда за второто издание на българските награди за изкуство, култура, образование и наука на фондацията „Bg face” на западното крайбрежие в САЩ.

Това е първата ми българска награда, много е красива, запознах се със скулптора, споделя Войт.  Актьорът изрази своите положителни впечатления от българските народни танци и музика.

Наградата идва няколко дни след като актьора се прибра в Холивуд от България. Той разказа, че е направил два филма в страната, заедно със Стивън Пол, който продуцира и работи със студиото „Ню Бояна”. „Хората, които работят в студиото, всички тези български техници, артисти и оператори и всички останали са страхотни. Много се забавлявахме. Благословен съм да работя там”, каза Войт.

Уилям Болдуин награди победителите в "Синелибри"

Филмите, които Войт снима в България са „Земя на сенки” и „Човекът без минало”. За тях той казва, че са много интересни. „Нямаше да е възможно без опита на някои от тези хора и майсторството на българския екип. Гримьорите, великолепните гримьори, оператори, строителите на декорите, всичко това беше наистина специално. А аз съм работил с най-добрите в Холивуд, така че знам какво говоря”, разказа актьорът.

Войт каза, че българският филм, който се бори за „Оскар” тази година е много силен.

Той не страни от политиката. Ако като по-малък е отявлен либерал, сега е стриктен консерватор. Силно вярващ католик, Войт е роден през 1938 година, на около 30 км от Манхатън. Започва кариерата си на „Бродуей”. През 1979 г. звездата му изгрява с помощта на приятеля му Дъстин Хофман и получава роля в „Среднощен каубой”. Следват десетки роли и награди, сред които „Оскар” и четири „Златен глобус”.

Джон Войт е баща на холивудската звезда Анжелина Джоли.

Повече от разговора гледайте във видеото.