Михаил Кръстев, Георги Вулджев, Юлиан Войнов и Преслав Райков с коментар по темата

Ефект от инициативата „Достъпно за вас” ще има, но не такъв, какъвто се търси. Това не е антиинфлационна мярка. Това коментира в студиото на „Здравей, България” икономистът Михаил Кръстев. „Цените и инфлацията се контролират с по-ниско потребление. Когато държавата стимулира потреблението, няма как да очакваме да има намаление на инфлационния натиск. При по-високо потребление производителите на стоки ще имат изгода да поддържат по-високи цени. За да се намалят цените, трябва да се намали потреблението”, каза той.

Стартира кампанията „Достъпно за вас”

Кръстев коментира и държавния бюджет. Според него приходната част отново е оптимистична и нереалистична. „Първо трябва да станем богата държава, за да се преразпределя ресурс. С „постната пица” преди стигнахме до там, че не трупахме дълг, а българската икономика растеше”, подчерта той.

Владимир Иванов: Има голям интерес към кампанията "Достъпно за вас"

Според Георги Вулджев мерки като „Достъпно за вас” са стъпки в правилната посока. По отношение на Бюджета за следващата година той уточни, че в много от основните си части той трябва да бъде ревизиран. „Наистина е нереалистичен. Най-големият проблем във всички пера е в приходната част, по отношение на заложените приходи от ДДС”, каза той.

„Достъпно за вас”: 50 хранителни стоки с намалени цени от сряда

По думите на икономиста Юлиан Войнов е трудно да се прецени дали мярката „Достъпно за вас” ще постигне ефект. „Надали потребителите ще усетят намалението в техния бюджет. Добре е да има стоки с по-ниски цени”, смята той. Войнов коментира и бюджета на държавата като добави, че икономическата ситуация в момента не предразполага такива растежи, каквито се прогнозират за следващата година. „Числата не изглеждат реалистични. ЕК показа ясно вчера, че следващата година няма да има по-висок растеж, а дори ще бъде по-нисък. Ясно е, че приходите, които се очакват, вероятно няма да ги има”, добави той.

Преслав Райков подчерта, че инициативата на държавата за намаляване цените на определени стоки няма да има никакъв ефект върху крайните потребители. „Пазарът определя цените. Намесата на държавата в ценовата политика на търговците е нерезонна и създава само административна тежест”, каза той.

По отношение на Бюджета Райков уточни, че се вижда желание за изпълнение на Капиталовата програма, която беше отлагана. „Има много корекции, които трябва да се внесат между гласуванията. Една от тях е държавата да направи повече, за да събира това, което може”, подчерта финансистът. Според него бюджетът може да е обърнат повече към бизнеса.

Целия разговор гледайте във видеото.