От общината призовават хората да останат по домовете си и да не излизат, освен в случаите на спешна необходимост

43-годишна жена e загинала в събота във Варна, затисната от откършил се клон на дърво от ураганния вятър, потвърдиха от полицията в града, предаде БНР.  Трагичният инцидент е станал на метри от сградата на Районния съд, в странична улица. Сигналът за тежката злополука е подаден към 21:15 часа. 

Топола падна върху кола и уби мъж в София

Обстановката във Варненско остава усложнена заради снеговалежа и силния вятър. Пътят Варна - Добрич временно е затворен за движение, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от националното радио. През целия ден имаше силен вятър, над 50 са падналите дървета, има и аварирали автомобили.

Вечерта беше затворен пътят от Варна за Добрич  в отсечката от Аксаково до Баир баши, тъй като има закъсал тир, съобщи пред радиото Явор Пацев, директор на Областно пътно управление. Комбиниран багер се опитва да го изтегли, но е изключително трудно заради вятъра и мокрия сняг. Зад тира има и автобус, хората в него са добре. Очаква се скоро тирът да бъде изтеглен и движението да бъдe възстановено. 

Очаква се утре обстановката да се усложни. Има щурмово предупреждение, съобщиха от Морска администрация. Предупредени са всички рибари и собственици на лодки, да не излизат в морето. Прогнозите са вълнението на морето да достигне до 6 бала, а вятърът - до 35 метра в секунда.

Във връзка с острата фаза на урагана във Варна към 22:30 ч., Община Варна призовава гражданите да останат по домовете си и да не излизат, освен в случаите на спешна необходимост, се казва в съобщение на пресцентъра на Община Варна, цитирано от БТА

Технически екипи и специализирана техника на различни ведомства са вече на терен, за да се справят с последиците от бедствието. Поради силните пориви на вятъра по улиците има  десетки съборени дървета и повредено имущество. Движението на гражданите в тези условия крие риск за живота и здравето, подчертават от общината. Поради тази причина се призовават хората да остават по домовете си и да не включват много електрически уреди едновременно.

Мобилизирани са ресурсите на всички общински и държавни служби – полиция, пожарна, Гражданска защита, Енерго-про, ВиК и други – за справяне с последиците.

Екипите на Енерго-про работят за възстановяване на електричеството на „Аспарухово” и „Галата”, се казва още в съобщението на общината.

В него се уточнява, че сигнали във връзка с бурята, може да се подават на телефон +35952/820112.

За утре в цяла Източна България е обявен жълт и оранжев код за опасно време. 

Кодове за опасно време в половин България в неделя

Графика: НИМХ

 ВСИЧКО ЗА ЛОШОТО ВРЕМЕ В СТРАНАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 
Източник: Данаил Войков, ГГ, БТА