Темата коментират журналистите Иван Радев и Николай Ганчев

След сигналите за насилие над журналисти от страна на полицията в нощта на протеста срещу ръководството на футбола у нас, от Асоциацита на европейските журналисти реагираха с позиция. Какво следва оттук нататък?

„Нашата позиция е, че трябва да има отговорност в МВР за случаите на насилие над граждани и журналисти. Знаем за общо 9 случая за журналисти, които са пострадали или са били задържани. Има и такива, върху които е оказан натиск да изтрият свои материали”, коментира в предаването „Твоят ден” Иван Радев от АЕЖ.

След сигнали за полицейски произвол на протестите: Превишили ли са униформени правомощията си?

По неговите думи в четвъртък вечер отново се е видяло, че когато има провокации, полицията, вместо да подходи със сила само към авторите на тези провокации, под ударите попадат и много мирни протестиращи. Според Радев журналистите не попадат под ударите случайно, а че насилието над тях се случва съвсем умишлено.

Журналистът от „Дарик” Николай Ганчев пък е попаднал в група от хора, която е била задържана и обградена от полицията. Дори когато е показал акредитацията си за мача между националните отбори на България и Унгария, униформените не са обърнали внимание. Той разказа, че полицаите са започнали да пускат хора след показване на лични карти, след като са разбрали, че деянието им се излъчва на живо и е видимо за обществеността.

В студиото на „Твоят ден” бе обсъдена и идеята полицаите да имат идентификационен номер, за да е ясно кой превишава правата си в такива ситуации. 

Целия разговор гледайте във видеото.