Победата дойде след драматична партия на Гергана Пейчева в последния кръг

Българският национален отбор по шахмат за жени спечели златните медали на Европейското първенство, което се провежда в Будва, Черна гора.

Българките спечелиха над Грузия в последния кръг с 2,5 на 1,5 точки. Отбовът ни завърши с 16 мач-точки след 7 победи, 2 равенства и нито една загуба.

Двубоят днес започна с реми между Нургюл Салимова и Нино Бациашвили. Последва победа с белите фигури на Антоанета Стефанова срещу Котенашвили, но грузинките изравниха след победа на Саломе Мелия над Белослава Кръстева. В последната среща Гергана Пейчева победи и донесе така жадувания успех за страната ни.

Гладни за успехи и пълни с енергия: Българките приковаха вниманието на Европейското по шахмат


„Това беше една много нервна игра, но Гергана е голям борец и днес го доказа отново”, коментира победата треньорът на националния отбор Петър Арнаудов. „Последните минути бяха наистина тежки, защото аз спечелих играта си преди часове, но после резултатът беше изравнен. Последната партия беше тази на Гери. Нещата не изглеждаха много добре, но ние вярваме в нея, стискахме ѝ палци и тя успя! Мисля, че това е първият път от 20 години насам, в който шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива, че отзвукът в медиите е толкова положителен”, каза Антоанета Стефанова.