Според специалистите имаме невероятно поколение при жените

България атакува европейския трон по шахмат. Националният ни отбор за жени играе срещу Грузия в решаващ мач за първото място на европейското отборно първенство в Будва, Черна гора. Независимо от резултата българките вече си гарантираха исторически медал. Черна гора събра европейския шахматен елит. 32 държави хвърлиха ръкавица към трона. А само кръг пред края българските окупираха първото място.

„Постигнахме нещо, което досега не се е случвало в историята на българския шах – имаме медал, един кръг преди края на отборно първенство. Нашето поколение е просто невероятно и когато си говори с колегите от другите федерации, виждам завистта в техните очи“, заяви Милен Василев, председател на Българската спортна федерация по шахмат. Две от причините за завист си имат конкретни имена – Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.

„Специално за Нургюл мога да потвърдя, че тя е изключително отговорен човек, крайно мобилизиран, когато защитава знамето на България. Какво бихте ѝ казали, ако вземе златния медал? – че това е стъпка по пътя, винаги това ѝ казвам“, каза Живко Жеков, треньор на Нургюл Салимова.

Българските шахматистки победиха Полша, играят за европейската титла

Според треньора на Нургюл ключова фигура в полето на националния ни отбор е и опитната Антоанета Стефанова. „Тя е такъв хищник на шахматната дъска, че… тя е гений в шахмата“, каза Жеков.

За да грабнат титлата, в този момент българките се борят срещу актуалните световни шампиони - Грузия. Което доведе до безсънна нощ в българския щаб.

„Беше трудна вечер, разбира се, има напрежение. Грузинките са най-силния отбор по рейтинг на първенството, но те практически не играят за нищо, дори при победа ще са пети-шести, така че ние сме по-мотивирани“, заяви Петър Арнаудов, треньор на националния отбор.

Независимо от крайния резултат всички са единодушни – България разполага с нешлифовани диаманти, които след време са способни да диктуват модата в шаха. „Такова поколение по едно и също време не сме имали“, каза Милен Василев. „Те са гладни за успехи, те са пълни с енергия”, каза Петър Арнаудов.