Това стана ясно по време на откритото заседание на КЕВР

Природният газ ще поскъпне с около 7,5 процента през следващия месец. Това стана ясно по време на откритото заседание на енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" през декември синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас.

"Трябва да отбележим, че независимо от рязкото застудяване в последната седмица, обхванало цяла Европа, не само България, не се повишава цената на природния газ. Напротив. Дневните цени на природния газ намаляват на Нидерландската газова борса до голяма степен по причина, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени навсякъде над 90 процента и, въпреки че се тегли от тях, както "Булгаргаз" тегли от "Чирен" в момента, но газохранилището продължава да бъде над 90 процента заредено", каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

КЕВР обсъжда предложената по-висока цена за декември

„Нищо екстремно не се случва с природния газ, цената е референтна с тези на борсите. Няма заплаха за доставките и са взети мерки за още диверсификация”, увери Александър Йорданов, който е член на КЕВР.

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В ценовия микс за декември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Репортер: Георги Карамфилов

Източник: БНР