Антроботите са дело на американски учени

Американски учени създадоха роботи от  трахеални клетки, които лекуват увредени тъкани.  Така наречените антроботи са напълно живи клетъчни биологични роботи. Размерите и формата им варират. Те могат да бъдат с ширина от човешки косъм до върна на подострен молив.

Антроботите са показали удивителна способност да се събират на групи, за да лекуват увредени клетки. „Те са напълно биологични и имат способността да действат като машини”, посочва  Гизем Гумуская от Университета “Тъфтс”. Ученият допълва, че антроботите са създадени от възрастни човешки клетки без генетична модификация.

Създадоха микроскопичен робот, който може да се движи вечно без батерии

Биологичните роботи се придвижват с помощта на реснички. Това са малки косъмчета по повърхността им, които имитират кожните клетки на лигавицата от трахеята. Ресничките, които в човешкото тяло прочистват дихателните пътища, служат на антроботите за задвижваща система, позволявайки им автономно движение. Те имат кратък живот – едва от няколко седмици, като след завършването на лечението лесно се абсорбират от човешкото тяло, посочват учените.

Източник: Ройтерс