По думите му в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2024 г. мерките са минус 50 млн. лева

Продължава извиването на ръце и изнудването от всяка една от партиите вътре в сглобката. Унизително е случващото се в българския парламент. Бюджетът се преработва в лобизъм. Как да се задоволят всички партии в сглобката? Неслучайно и ДПС се включи в изнудването, но с регулаторните органи. Това каза финансистът Любомир Каримански за "Денят на живо".

Каримански: През 2026 г. държавният дълг може да премине 70 млрд. лева

"Хората не вярват на работата на депутатите. Демографският проблем е най-важен, а в образованието трябва да се инвестира. Всичко, което беше в обхвата на извънредното положение - що се отнася до стимулите за бизнеса, приключва в Европа в края на 2023 г. Вече не се намираме в такава ситуация. Как ДДС ще възстанови определен отрасъл, като е насочен към крайния потребител? Структурният дефицит трябва да е не повече от 1%. Виждаме обаче, че е над 3. Бюджетът няма буфери, а само капиталови разходи", обобщи той. 

По думите му в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2024 г. мерките са минус 50 млн. лева. "Това няма да доведе до положителен ефект. През 2022 г. 168 млрд. лева е бил БВП. Приходите са били 38,6% от него. Тази година след ревизията БВП ще бъде 191 млрд. От тях 35% е частта на приходите. Това прави близо 4% по-малко. Очаква се инфлацията да бъде 9,1%. ДДС и акцизите изостават", коментира Каримански. 

Целия разговор гледайте във видеото.