"Мнението на Австрия е стъпка в правилната посока", заяви премиерът

„Преговорите за прием на България в Шенген не са приключили. Днес е имало среща на външните министри, утре ще се видя с канцлера на Австрия. Мнението на Виена е стъпка в правилната посока, защото досега тя заемаше категорична позиция”. Това заяви премиерът Николай Денков, след като Виена заяви, че страната ни може да бъде приета в групата от 27 европейски държави, премахнали граничния контрол помежду си. Условието за частичното ни влизане в тази група е да приемаме мигранти от Афганистан и Сирия, които търсят убежаще в Европа.

Росен Желязков: Австрия не може да налага условия за членство в Шенген

Българският премиер заяви, че все още не е запознат с мнението на Австрия. „Трябва да разберем по-точно какво имат предвид. Ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, хванати в Австрия, са регистрирани в България и трябва да се върнат тук – това и досега работи. Разбира се, част от хората трябва да се върнат в техните страни по произход. Някакви специални условия няма да приемем. Ако става въпрос за спазване на правилата, ние ги спазваме и ще продължим да ги спазваме”, обясни Денков.

Относно отлагането на таксата за пренос на руски газ, той обясни, че се търсят общоевропейски решения. „Излезе решение на ЕК, че всяка държава може да спре преноса на руски газ, без да бъде наказана. Очакваме дискусията на европейско ниво да приключи с решение, което да приложим”, каза министър-председателят.
Той е обнадежден, че бюджетът за 2024 г. на България ще бъде балансиран.

ЕК: Отваряне на въздушните граници на Шенген за България и Румъния е положително развитие 

България отлага таксата за пренос на руски газ