Предложението беше внесено от ПП-ДБ

Народното събрание прие на второ четене част от промените в Семейния кодекс. Със 179 гласа “за”, 10 “против” и 9 “въздържал се” народните представители приеха да падне тайната на осиновяването.

Предложението бе внесено от ПП-ДБ, но в Правна комисия бе отхвърлено. След разговори през днешния ден ГЕРБ-СДС и ДПС решиха да подкрепят предложението в пленарната зала.  

Неподправено щастие: Осиновено момче с първи рожден ден с родителите си

Гласуването на промените премина през серия от емоции и откровения. Най-сериозен дебат породи предложението да отпадне изискването за „важно обстоятелство” при разкриване на тайната на осиновяването.

„Кой има право да каже кое е важно обстоятелство? Защо трябва да си болен, за да знаеш кои са майка ти и баща ти?”, попита Христо Петров от ПП-ДБ.

За да защити текстовете след Деница Сачева и Екатерина Захариева от ГЕРБ даде личен пример с откровение от трибуната. До него доведоха критики от страна на колегата ѝ Бранимир Балачев за възможността осиновените да имат подкрепа на психолог за осъществяване на връзката с биологичните си родители.

„Възможността за достъп до информация на прекалено голям обем от хора води до нарушаване на основния принцип - тайната на осиновяването”, поясни Балачев.

„Аз имам личен опит от такъв курс, защото съм осиновител. Беше по време на COVID пандемията и бях впечатлена от професионализма. Защото чисто формално може да отговаряш на условията, да нямаш заболявания, да имаш доходи, но да не си подготвен психически за тази стъпка”, обясни Захариева.

В крайна сметка текстовете бяха приети с голямо мнозинство. С тях, освен падането на тайната на осиновяването, беше разрешен и дългогодишен проблем с родители, които изоставят децата си в институции, но не разрешават осиновяване.

„Даваме възможност на социалните служби в случай на подобно неглижиране тези деца да могат да бъдат вписани в регистъра за осиновяване”, поясни Сачева.

Разсиновяване пък вече ще е възможно само след навършване на 25 години на осиновеното дете и то при изключителни обстоятелства и решение на съда.

„Осиновителите решават по една или друга причина да разсиновят детето, което е унищожително. Според социални работници това е най-сериозната травма, която може да се случи в живота на едно подрастващо”, коментира Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.

Възможността всички тези промени да бъдат гласувани дойде след среща между ГЕРБ и ДПС, които взеха решение да подкрепят и текстовете на „Продължаваме Промяната”, които първоначално бяха спорни и не минаха на първо четене.

Източник: БГНЕС