Независимо къде си на Коледа, с корените ти те свързва сплотеността и традицията

Много българи посрещат Рождество Христово на хиляди километри от дома. Над 120 хиляди българчета празнуват в Германия. 

Българчета от Мюнхен, един от германските градове с голяма българска общност. Само в българското училище „Дора Габе“ в града учат 250 деца, с 2/3 повече спрямо миналата година. Данните сочат, че за последното десетилетие броят на децата в Германия с българско гражданство се е увеличил 10 пъти и вече са над 120 000.

Децата от училище „Дора Габе“ в Мюнхен показаха, че място за съмнение, въпреки хилядите километри до България - няма. Независимо къде си на Коледа, с корените ти те свързва сплотеността и традицията.

Засилени мерки на сигурност около коледните базари в Германия, Австрия и Испания

"Стараем се да отбелязваме подобаващо всички български празници. Ето, например, следващата събота ще правим задружно сурвачки. Това, към което се стремим е да сме заедно в това, което правим. Всеки носи по нещо. Едни родители пукаме пуканки, други вплитаме конци, трети предем прежда, четвърти правят самата заготовка на сурвачката. Така че, миналата година имахме доброволци изготвили готови сурвачки вътре с историята. Ние се стараем освен вътре в училището, като среда основа, да разпространим тези традиции и да запознаем и германската общност с нашите традиции", каза Преслава Костова, представител на на Управителния съвет към училището

„Заедно“, именно това е думата, която описва българската общност в Мюнхен. "Смятам, че това, което най-добре и най-силно влияе на сплотяването на нас като общност тук, това са именно нашите празници, които се основават на традициите ни. Когато видиш да пеят и танцуват заедно 500, 600 души бяха вчера на нашия концерт и всички пеят танцуват и се радват. Всеки гледа най-милото си на сцената - децата това е такава огромна и неописуема радост. Когато видим децата ни да изпълняват песни, да изпълняват хора, ръченица. Не мога да ти опиша какъв блясък идва от очите на хората", добави Костова. 

Как празнуват Бъдни вечер и Коледа в Германия (ВИДЕО)

Коледното тържество на училището отбелязва и своята 10-а годишнина. А на празника се събират всички сдружения и училища в Мюнхен, за да бъдат заедно.

"Всичко се състои в нашите задружни сили. Без тази взаимност и без това сплотяване, което ние всички трябва да си поставим като основна цел, за да можем да го предадем на децата нищо не е постижимо", твърди тя.