В същото време корковата тапа се изхвърля с много по-ниска скорост

Отворихте бутилка шампанско в чест на Новата година, но изобщо не сте си и помислили, че докато имате работа със свръхзвуков механизъм, подобен на мощен реактивен самолет. Това твърдят австрийски учени, разкрили завладяващата физика, която стои зад отварянето на шампанското.

Те установяват, че свръхзвукова ударна вълна изтласква газ през бутилката със скорост до 400 метра в секунда при температура от минус 130 градуса по Целзий - много по-ниска дори от тази на Северния полюс. В същото време корковата тапа се изхвърля с много по-ниска скорост, но все пак достатъчно бързо, за да причини сериозни наранявания, ако е насочена в грешна посокa. 

Коледната украса на Париж - красива, но и икономична (ВИДЕО)

Новото изследване е ръководено от Лукас Вагнер, докторант в Института по механика на флуидите към Виенския технологичен университет. Той и колегите му смятат, че „сложни свръхзвукови явления възникват“ всеки път, когато отваряте бутилка шампанско.  

Тя е по-дебела и по-тежка от обикновените бутилки за вино, за да задържи голямото налягане. То се генерира от мехурчетата въглероден диоксид, които се образуват по време на ферментацията, и е причина корковата тапа да бъде буквално запечатана с телената мрежичка. 

Когато най-накрая се отвори, тапата се изтласква навън от сгъстения газ в бутилката и отлита с мощен гръм - но физиката зад това доскоро бе неясна, поясняват от изследователския екип.

ШАМПАНСКО И ДИАМАНТИ: Холивудските звезди в нощта на "Оскарите" (ГАЛЕРИЯ)

С помощта на компютърни симулации австрийските учени успяват да изчислят поведението на изхвърлената тапа и на потока от въглероден диоксид, който я съпровожда. 

Докато корковата тапа се изхвърля със скорост около 20 метра в секунда, то потокът от газ е много по-бърз - до 400 метра в секунда, установява екипът. Следователно газът официално е свръхзвуков, което означава, че се движи по-бързо от скоростта на звука (343 метра в секунда). 

Що се отнася до звуковия гръм при отваряне на бутилка, който често предвещава началото на празненствата, той се дължи на комбинация от два различни ефекта.

Корковата тапа се разширява рязко веднага, след като изскочи от бутилката, създавайки вълна на налягане. Ударната вълна пък се генерира от свръхзвуковата струя газ в шишето. 

Производителите на шампанско отбелязват рекордни продажби преди Коледа (ВИДЕО)

Освен за по-доброто разбиране на процесите при отваряне на щампанско, изследването може да бъде важно и за други области, включващи газови потоци, като балистични ракети, снаряди или самолети. 

Източник: Христо Кьосев, БТА