В позиция, изпратена до NOVA, от учебното заведение заявяват, че проблемът се отнасял до повечето държавни университети

Мизерни условия в общежития, в които живеят студенти на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Снимки, изпратени от обитателите, показват потресаваща картина от стаите – мухъл в банята, течове и липса на отопление.

Става въпрос за пет сгради, които са собственост на Университета по хранителни технологии. Две от зданията се обитават от техни студенти, а три са предоставени на Пловдивския университет. Една от сградите е ремонтирана за 3 милиона лева от държавата, но вътре студенти все още не се допускат. 

„Парното спира през уикенда. Няма отопление по празниците”, сподели един от обитателите в ефира на „Здравей, България”. 

Студентка от Русе заяви, че стаята, в която е настанена, станала обитаема след основния ремонт, който направили нейният баща и родителите на съквартирантката ѝ. „Искаме нормални човешки условия. Не може да се живее така. Особено трудно е за хората, които не могат често да се прибират по родните си места”, посочи тя.

Мизерни условия на живот и съмнения за източване на социални помощи от българи в Дания (ВИДЕО)

„Получаваме сигнали от декември за това, че студентите не живеят в човешки условия. Ако са малко на брой, те нямат парно в сградите, мръзнат, няма перални и условията не са подходящи за пребиваване и учене. Отговорът за спирането на парното беше, че хората са малко. Но общежитията не се стопанисват от ПУ и няма какво да направим”, заяви Елка Петрова, заместник-председател на Студентския съвет на ПУ “Паисий Хилендарски”.

„Запознати сме с условията в общежитията. Наясно сме, че има проблеми – някои са по-лесно решими. Това, което се опитваме да направим, е в най-скоро време да предоставим на колегите нормални условия на живот”, обеща проф. д-р Станимир Кабаиванов, заместник-ректор на университета.

В позиция, изпратена до медиите, от УХТ заявяват, че проблемът с остарялата база на студентските общежития се отнасял до повечето държавни университети. Те твърдят още, че в този смисъл и състоянието на петте блока „Марица“ е аналогично на условията в цялата страна.

Вижте цялата позиция тук:

"Проблемът с остарялата база на Студентски общежития се отнася до повечето държавни университети. В този смисъл и състоянието на петте блока „Марица“, където са настанени както наши студенти, така и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, е аналогично на условията в цялата страна.

Средствата, с които Университетът по хранителни технологии разполага, са крайно недостатъчни за поддръжка на твърде старите сгради. Предлаганите цени за наем, в които са включени разходите за ток, вода, отопление, интернет и телевизия, са много ниски. Те по никакъв начин не обезпечават реалната им издръжка, нито компенсират инфлационния ръст в цените на енергоносителите и услугите. Дори не е необходимо да се посочва колко по-ниски са те спрямо наемите на квартирите на свободния пазар.

Конкретно, във връзка с медийни публикации от последните дни, държим да изясним, че причината за ниските температури в общежитията по време на Коледната ваканция е, че сградите бяха почти напълно необитаеми. Незначителният брой студенти обаче ползваха личните си отоплителни уреди. Не можеше да се очаква сградите да бъдат затоплени още на 2 януари, защото сградата и инсталацията са стари. След новогодишните празници парното работи нормално.

Въпреки всичко, ние полагаме максимални усилия, за да създадем добра битова среда на студентите. В тази връзка ръководството прие и изпълнява програма за дългосрочно обновяване на учебната база. Тя е категоричен пример за нашата визия, планове и действия за предоставяне на нормални условия за обучение и за живот на студентите. Нейното изпълнение е поетапно и се реализира в съответствие със заложените срокове.

УХТ залага на модерен стандарт и нова визия за обучението и живота на студентите. Вече е обновен по най-съвременни условия блок „Марица-3“ и в момента текат законовите срокове и процедури за неговото пускане в експлоатация. Настаняването там ще бъде изцяло за студентите на УХТ, като в момента се разработва нов правилник.

Успоредно с това подготвяме необходимата документация за ремонта на блок „Марица-4“. Оценяваме като изключително ползотворно взаимодействието с МОН и се надяваме, че в най-кратки срокове ще бъде осигурено финансирането и ще стартира работата ни по новите проекти".

Повече по темата гледайте във видеото.