Компанията обеща да съдейства на властите

Американският президент Джо Байдън лично следи кризата около Boeing 737 Max 9, след като врата на самолет се откъсна по време на полет. Това доведе и до аварийно кацане. Компанията призна за грешката и обеща да съдейства на властите, за да се установи причината за аварията.

Две авиокомпании откриха разхлабени болтове по корпуса на самолети "Боинг 737 МАКС 9"

Изпълнителният директор на Boeing Дейвид Калхун заяви: „Ще подходим към този въпрос, като признаем грешката си”. Според властите обаче засега не е ясно каква точно е грешката. Но е жизненоважно да се разбере какво се е объркало и защо.

Източник от компанията е заявил, че грешката се дължи на "сглобка, направена някъде по веригата". Федералната авиационна администрация тепърва трябва да установи дали това е предизвикало откъсване на вратата по време на полета, който пътниците никога няма да забравят.

„Беше толкова страшно, когато се случи, защото се чу силен звук. След това стана много ветровито в самолета, а маските паднаха. Това е нещо, което не искаш да изпиташ по време на полет”, споделя пасажерката Кели Бартлет.

В САЩ откриха липсващия панел, откъснал се от "Боинг" във въздуха

Изпълнителният директор на Boeing обясни, че персоналът на борда си е свършил добре работата. „Пилотите и екипажът, които върнаха на земята този самолет в този страшен момент - те са тренирани сериозно, за да направят това", добави Калхун.

През последните пет години компанията беше изправена пред повтарящи се проблеми с безопасността на своите самолети. Това доведе до дългосрочно спиране на някои от моделите на производителя.