Последиците вероятно ще се усещат десетилетия напред

Шейх Хасина спечели пети мандат като министър-председател на Бангладеш. Това бяха първите от поредицата важни избори по света тази година, съобщава Voice of America (VOA). Тайван проведе президентските си избори на 13-и януари. А заплахата на Китай да си върне острова със сила е надвиснала над вота.

"Избираме не само следващите лидери на Тайван, които да решат бъдещето на страната, но и мира и стабилността на Индо-Тихоокеанския регион“, казва Уилям Лай, който спечели президентските избори в Тайван.

Следващия месец Индонезия ще избере нов президент, който да управлява 277-милионната държава. Това е едно от най-многобройните гласоподавания в света, провеждани в рамките на един ден.

САЩ не подкрепят независимостта на Тайван

В Пакистан през февруари ще се проведат парламентарни избори. Лидерът на опозицията там и бивш министър-председател - Имран Хан остава в затвора по обвинения в изтичане на държавни тайни, които той отрича.

Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет

Руснаците ще гласуват на президентски избори през март, като е почти сигурно, че сегашният президент Владимир Путин ще спечели."Той контролира цялата административна машина, която е необходима, за да се гарантира, че ще се гласува в негова полза. Taка ще получим още шест години на управление на Путин, поне до 2030 г.“, казва Иън Бонд.

Путин се явява на президентските избори в Русия като независим кандидат

Индия, най-голямата демокрация в света, ще проведе парламентарни избори между април и май. На тях партията на министър-председателя Нарендра Моди е начело.

"Това са много важни избори, защото в момента в страната има ясно изразени две мнения. Едното е, че партията на премиера поляризира обществото по комунални признаци. А от друга страна има мнение, че тя се фокусира повече върху националната сигурност", казва Пушп Сараф.

Над 7000 мигранти тръгнаха пеш от Мексико към САЩ

На 2 юни в Мексико ще се проведат президентски избори, които биха могли да доведат до нов етап.

"Това също е и историческо събитие поради възможността за първи път жена да управлява Мексико“, казва социологът Патрисо Морелос

През юни в Европейския съюз ще се проведат парламентарни избори, представляващи повече от половин милиард души, на фона на засилващата се подкрепа за десните популистки партии. Във Великобритания изборите ще се проведат преди края на годината. Според социологическите проучвания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър е на път да сложи край на бурното 14-годишно управление на консерваторите. На 5-и ноември американците ще решат дали да дадат втори мандат на демократа Джо Байдън като президент на Съединените щати или да изберат алтернатива на републиканците, като Доналд Тръмп изглежда най-вероятния му опонент. Всеки от тези резултати ще има глобални последици.

Проф. Караджов: Тръмп води сред другите кандидати на републиканците с около 15%

"В Европа са налице всякакви опасения, че Доналд Тръмп може много бързо да подкопае НАТО“, казва Ананд Менон от Кралския колеж в Лондон.

През тази година гласоподавателите ще упражнят демократичната си власт в безпрецедентен мащаб, а последиците вероятно ще се усещат десетилетия напред, предава Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA)