Вашингтон смята, че зад атаката стои Иран и подкрепяни от него групировки

В очакване на начина, по който Съединените щати ще отговорят на атаката във военната база в Йордания, излизат подробности за причините, довели до трите жертви и десетките пострадали.

Предварителните данни сочат, че вражеският дрон, поразил базата, може да е бил взет за американски безпилотен летателен апарат, който е извършвал полет по същото време.

Байдън обеща ответни действия за смъртта на трима американски военни в Близкия изток

Именно затова системите за противовъздушна отбрана не са били активирани и не е имало опит атакуващият дрон да бъде свален.

Вашингтон смята, че зад атаката стои Иран и подкрепяни от него групировки. Междувременно от Пентагона и Белия дом заявиха, че не искат война с Техеран, въпреки че президентът Джо Байдън се закани да предприеме ответни мерки. 

"Ние не търсим война с Иран. Не се стремим към военен конфликт с режима. И както казах в началото, не се стремим към ескалация. Атаката през уикенда обаче беше ескалация. И тя изисква отговор. Не се заблуждавайте по този въпрос. Знаем, че Иран подкрепя тези групировки. Знаем, че ги снабдяват с ресурси. Знаем, че ги обучават. Знаем, че те със сигурност не обезкуражават тези нападения", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.