Темата коментират Богомил Николов и Румен Гълъбинов

По данни на НСИ българинът започва да харчи повече и става по-голям оптимист за финансите си за следващите 12 месеца. В ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS темата коментират Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“, и икономистът Румен Гълъбинов.

Николов каза, че общият показател на потребителското доверие се измерва от влизането на България в Европейския съюз. По негови думи, след началото на пандемията от COVID-19, той е паднал драстично и сега се възстановява. “Това е един свръхоптимизъм, който може да се обясни с подтискането на харчането по време на пандемията”, допълни Николов.

"Евростат": 1/3 от заплатите на европейците отиват за данъци

Той посочи, че ниските лихви по ипотечните кредити не трябва да ентусиазират твърде много хората, тъй като не се знае дали няма да се повишат. 

Гълъбинов е на мнение, че данните показват, че благосъстоянието на българите се покачва. Той допълни, че се завръща т.нар. отложено потребление. Експертът посочи, че последващият ефект ще бъде и повишаване на инвестициите.

Световната икономика: ОИСР промени прогнозата си за глобалния растеж

По темата за лихвените проценти икономистът каза, че политиките на Федералния резерв и Европейската централна банка доказаха, че те могат ефективно да се борят с инфлацията.

Гълъбинов смята, че България ще успее да влезе в еврозоната през 2025 г. По негови думи приемането на еврото няма да бъде отложено заради инфлацията.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase