За да спечелят вота, кандидатите трябва да получат 50% плюс един глас

Индонезия, четвъртата по население държава в света, се подготвя за президентски избори на 14 февруари 2024 г. Трима кандидати ще се борят за президентския пост, съобщава Voice of America (VOA).

Първият кандидат, 54-годишният Аниес Басведан, е консервативен мюсюлманин, който за първи път придоби национална известност, след като беше избран за губернатор на Джакарта, подкрепен от ислямски консервативни групи. 

72-годишният Прабово Субианто е бивш генерал, който се кандидатира за трети път. Той се ползва с подкрепата на действащия президент Джоко Уидодо, широкоизвестен като "Джокоуи".  

Изкуственият интелект и изборите: Какви са предизвикателствата пред кандидатите и избирателите (ВИДЕО)

Третият кандидат, 55-годишният Ганджар Праново, е бивш губернатор на Централна Ява. Той също идва от управляващата партия - Индонезийската демократична партия на борбата. 

Повече от 204 милиона регистрирани избиратели ще гласуват за следващия си президент, а 55% от тях са на възраст под 40 години. Работата и икономиката са темите, които вълнуват индонезийци.

Гласоподавателят Райхан Жафир казва пред VOA, че иска повече възможности за работа за млади хора. Друг избирател споделя, че за него най-важното е да се подобри икономиката в страната, а цените на стоките от първа необходимост да станат по-достъпни.

Изборна година: Почти половината от населението на света ще гласува през 2024-а

По отношение на външната политика тримата кандидати имат различни виждания.

Във връзка със споровете за Южнокитайско море, Ганджар Праново одобрява временно споразумение с Китай и укрепване на военноморския капацитет и патрулите на Индонезия.

Прабово Субианто казва, че споровете в Южнокитайско море подчертават необходимостта от силни отбранителни сили, платформи за патрулиране и допълнителни сателити.

Аниес Басведан призовава групата нации от Асоциация на страните от Югоизточна Азия да играе по-голяма роля в разрешаването на спорове, предава VOA.  

„Интересно е, че за Южнокитайско море нито един от кандидатите не беше много директен в това да застане срещу Китай. Важно е, че Индонезия ще продължи да изгражда добри отношения със страната“, казва Дина Вишну от консултантска фирма за обществена политика. 

За да спечелят изборите, кандидатите трябва да получат 50% плюс един глас. В противен случай първите двама кандидати отиват на балотаж през юни. В няколко проучвания Праново изпреварва другите двама кандидати, но все още не е достигнал 50%, така че президентските избори вероятно ще се проведат в два тура, предава Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg