Тя ще работи 3 месеца и ще излезе с доклад за резултатите от дейността си

Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната – Демократична България” оглави временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство. Кандидатурата му получи 125 гласа в подкрепа, 31 „против“, а шестима се въздържаха.

За заместник-председатели бяха избрани Валентин Радев от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС. Комисията ще работи 3 месеца и ще излезе с доклад за резултатите от дейността си.

Комисия в НС ще проверява за неправомерно предоставяне на българско гражданство

Тя е на пропорционален принцип от 17 членове. В нея влизат петима депутати от ГЕРБ-СДС - Валентин Радев (зам.-председател), Марин Маринов, Радомир Чолаков, Тома Биков и Николай Алгафари, четирима от ПП-ДБ - Атанас Атанасов (председател), Стою Стоев, Христина Петкова и Искрен Митев, трима от ДПС - Цветан Енчев (заместник-председател), Елван Гюркаш, Валентин Тончев. „Възраждане“ ще бъдат представени също от трима народни представители - Петър Петров, Ангел Георгиев и Димчо Димчев. „БСП за България“ излъчи Мая Димитрова, а „Има такъв народ“ - Ивайло Вълчев.

Целта е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско  гражданство, пишат авторите на решението. Тя ще трябва да провери изнесените данни и в публикация на сайта на „Медиапул“ на 7 февруари т.г. със заглавие „Схемата Глеб Мишин“: Над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт“. В публикацията се заявява също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС, като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем. Депутатите имат за задача да проучат и установят на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: Нелли Желева, БТА