Това е гама от химични съединения с висока токсичност, уточни бившият зам.-вътрешен министър

Целта на разработката на новичок е била той да е трудно откриваем. Въпреки това, при желание и воля да бъде направено обективно разследване, е възможно да бъде открито дали има отравяне с това химичното съединение на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Това разясни Милко Бернер, експерт в областта на химическите оръжия и боеприпаси в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Кой е Навални и какво знаем за него (СНИМКИ) 

„Новичок е химическо оръжие. Това не е един химичен агент, а гама от химични съединения с висока токсичност. Те са разработвани в бившия СССР между 70-те и началото на 90-те години на миналия век. Това са бойни агенти. Те попадат в групата на четвърто поколение химическо оръжие – бойни химически вещества, които са с по-висока токсичност от агентите, които са трето поколение химични агенти. Това са нервнопаралитични отровни вещества”, каза Бернер.

По думите му след поразяване с това вещество настъпва спазъм в мускулатурата на тялото. В най-тежкия случай следва смърт от задушаване. Дори да не се стигне до там, последствията върху организма са много тежки, каза Бернер.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase