Това става ясно от съобщение на посолството във Facebook

Българското Министерство на външните работи е привикало на среща временно управляващия Посолството на Русия у нас. Това става ясно от съобщение на дипломатическата мисия във Facebook. Поводът за беседата била смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

Вместо нея обаче във ведомството отиде временно управляващият посолството Валентин Солодкин. Пред него е бил направен демарш, с който България е изразила възмущението си от смъртта на опозиционера. По време на разговорите страната ни е призовала за задълбочено и обективно разследване, което да изясни причините за неговата кончина.  В отговор Солодкин е заявил, че ситуацията около Навални е изцяло вътрешен въпрос на Русия.

От Руското посолство у нас обобщиха срещата така:

„На 23 февруари временно управляващ Посолството на Русия в България беше поканен на разговор в МВнР на България. По време на срещата българската страна изрази очаквания относно изясняване на причините за смъртта на А. Навални, а също така сподели някои тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета.

Американският президент се срещна със съпругата и дъщерята на Алексей Навални

От своя страна подчертахме, че ситуацията около А. Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи. Акцентирахме, че преди да се правят изявления по този въпрос, е необходимо да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва от компетентните органи в пълно съответствие със законодателството на Руската Федерация”.

От МВнР уточниха, че на среща е бил поканен посланикът на Русия у нас Елеонота Митрофанова. Явил се обаче временно управляващият посолството Валентин Солодкин. „Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен”, пишат от външното ни ведомство.

България е призовала властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Навални.

„Българската страна призова настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна. Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право”, пише още в позицията на Външно министерство.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase