Те дадоха обещания за политическа, хуманитарна, материална и военна помощ

На втората годишнина от началото на войната в Украйна българските политици отново изразиха подкрепата си за окупираната държава.

С обещание за политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, но и с призив военните действия да бъдат прекратени управляващите почетоха годишнината на войната в Украйна. Непредизвикана, безпричинна и абсурдна - с тези думи премиерът Николай Денков описа началото на войната преди повече от 700 дни.

Президентът Румен Радев определи военните действия в Украйна като заплаха за глобалния мир. А председателят на парламента Росен Желязков - като война за бъдещето на Европа.
Две години след началото на руската инвазия политици се обединиха и твърдо застанаха зад украинския народ и държава. Премиерът Николай Денков заяви, че над 700 дни по-късно Русия продължава да погазва човешките права.

Две години война в Украйна: Надеждата за мир продължава да изглежда далечна

"Ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ в максимална степен според нашите възможности и законодателство. Русия не може да спечели тази война и един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ", обясни той.

Президентът на България Румен Радев заяви, че търсенето на решение на бойното поле не дава резултат. "Напротив - дава стотици хиляди жертви и разруха, затова апелът е да търсим автономно европейско решение, да търсим диалога и да се седне на масата на преговорите", посочи той.

Председателят на парламента Росен Желязков описа Украйна като страна, с която България споделя общи исторически и морални ценности. И подчерта колко ключова за Европа и демократичната общност е тя.

Истината – първата жертва на всяка война: Най-емблематичните фалшиви новини за Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Не е клише да се каже, че войната, която се води в Украйна, е война за бъдещето на Европа и затова общата европейска политика и политиката на сигурност в Европа и политиката за отбрана търпи своите промени за да се адаптира към обстоятелствата", обясни председателят на НС.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов отново заяви позицията на партията. "Две години кръвопролития, две години ужасна война, две години ужаси в европа икономически срив" ,така той определи двугодишната война в Украйна.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase