Броят на болните от ХБЗ нараства ежегодно в световен план, включително и в България

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) представлява трайно увреждане на бъбречната функция. Броят на болните от ХБЗ нараства ежегодно в световен план, включително и в България. По данни на Българско нефрологично дружество 13% от българските граждани са с ХБЗ. Лекарите у нас настояват за национална скринингова програма за хората в риск. Темата в предаването „Пулс” по NOVA NEWS коментира и нефрологът в „Св. Анна” проф. д-р Борис Богов.

Огромен дял от пациентите нямат клинична изява в ранните стадии на ХБЗ, когато може най-ефективно да се повлияе болестният процес. Скрининговите изследвания са особено важни при рисковите групи. Това са пациенти с артериална хипертония и захарен диабет, и тези с фамилна обремененост.

Алтернативно лeчение: Обучават пациенти на перитонеална диализа

Хроничните бъбречни заболявания са десетата по честота причина за смъртност в света. Очаква се в следващите години и с покачване на броя болни да достигне до 5-то място. ХБЗ може да доведе до редица усложнения като анемия, костни и сърдечно-съдови увреждания. Наличието на хронично бъбречно увреждане крие риск и за увеличена лекарствена токсичност. С напредване на ХБЗ рисковете за усложнения и летален изход се увеличават.

Освен редовен скрининг, за опазването на бъбречното здраве помагат здравословният начин на живот, контролът на артериалната хипертония и захарния диабет, избягването на медикаменти, увреждащи бъбреците и др.

Целия разговор с проф. д-р Борис Богов гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase