Екип на NOVA провери колко от тях са деца и колко са нуждаещите се от инсулин

Броени дни преди да изтече забраната за износ на инсулин, която вчера беше удължена за пореден път, се появи проблем с откриването му в аптеките. Според сигнали, подадени от различни градове в страната, на места той е почти неоткриваем.

Каква част от населението в България, а и не само, страда от диабет? Колко от болните са деца и колко са българите, нуждаещи се от инсулин? Проверка по темата направи Ева Костова в рубриката "Числата на седмицата". 

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец

Първи сведения за болестта учените откриват още в египетски папируси и староиндийски медицински книги. Това, което знаем за диабета днес, е, че е хронично, социалнозначимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта, необходима за производство на енергия. За да влезе тя в клетките, е необходим инсулин. Хората, в чиито организми той липсва или не функционира, страдат от диабет. А диабетът може да бъде два типа. Единият е инсулинозависим, който настъпва при липса на инсулин, а другият - неинсулинозависим, при който инсулинът е наличен, но действието му е затруднено. 90% от хората с диабет са засегнати именно от този тип.

Наднорменото тегло, наследствената обремененост, повишените нива на мазнини в кръвта са сред основните рискови фактори.

Първият Клиничен център за диабет у нас се появява през 1951 г. в столичната болница ИСУЛ. През годините след това, в големите градове на страната, заработват още десетки центрове за обучение по проблемите на диабета.

По данни на Българка асоциация „Диабет“, от болестта у нас страдат вече над половин милион души, като се предполага, че още близо 300 000 най-вероятно са заболели, но все още не знаят за това или пък са с преддиабет. Профилът на най-често боледуващите изглежда така – жена, на възраст между 60 и 74 години, а областта с най-много заболели е Монтана. С годините обаче, предупреждават лекарите, диагностицират все повече млади хора. Броят на лекуващите се деца по Здравна каса у нас в момента е близо 2100, което е тройно повече в сравнение с 80-те години на миналия век. Децата страдат предимно от диабет тип 1.

От инсулин у нас се нуждаят над 80 000 души. За техните нужди на пазара се предлагат около 30 лекарствени продукта, съдържащи инсулин, по данни на Агенцията по лекарствата. От известно време обаче 8 от тях липсват частично, а на някои места в страната – почти изцяло. Въпреки забраната за износ, наложена от Министерство на здравеопазването в опит проблемът да бъде решен, в момента липсата изглежда отново е осезаема. Дали става въпрос за злоупотреби със складовата наличност, или за лоша организация при дистрибуцията, версиите на всички по веригата са различни. Ясно обаче е едно – че когато даден инсулин липсва, той може да бъде заменен с друг, обясняват лекарите. Но това често не е в интерес на пациента.

В световен мащаб заболяването придобива размерите на епидемия. От Международната диабетна федерация изчисляват, че в момента близо 540 милиона души живеят с болестта, което прави 1 на всеки 10 от нас. И продължават с изчисленията. На всеки 10 секунди новите болни се увеличават с двама, един човек пък умира от усложнения, свързани с болестта. Всяка година пък, новозаболелите от диабет са 7 милиона души, като 70 000 от тях са деца.

Как да се предпазим, за да не станем част от тази статистика? От Международната федерация препоръчват поддържане на здравословно тегло и поне 30 минути умерена физическа активност като бързо ходене, плуване или каране на колело, през повечето дни от седмицата. Ако успеем да си осигурим 30 минути ходене на ден например, това снижава риска от диабет с до 40%. А цялостната промяната в начина на живот, категорични са от организацията, снижава риска с 58%.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase