Това обяви на брифинг зам.-здравният министър професор Илко Гетов

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец - от 1-ви до 31-ви март. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Здравните власти прибягват към тази мярка за четвърти път в опит да намалят дефицита на този тип лекарства, които са жизненоважни за около 80 000 диабетици у нас.

"Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена", заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който коментира сигналите за липсващи инсулинови лекарства в аптечната мрежа на много места в страната.

Дефицитът на инсулин: Защо има недостиг на лекарства за диабетици

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов подчерта, че ведомството системно, регулярно и много задълбочено следи проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар.

„Всяко едно решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства. Освен това във втората половина на всеки месец правим тематични проверки с колегите от ИАЛ и РЗИ – по аптеките в различните региони какво липсва, какво има и къде точно има недостиг. От началото на годината, за месец януари има подадени три сигнала за липсващ инсулин, в Стара Загора и Плевен. За февруари сигналите са само два – в Перник и от пловдивското село Ягодово”, обяви той.

По думите му до 23 февруари резултатите показват, че в страната има три инсулинови продукта, които са „със забавяне, отказ или нерегулирани доставки в две трети от всички области”. „Тоест като цяло можем да обобщим, че голямата част от основните инсулинови продукти са налични в достатъчни количества. Това е доказано от броя на сигналите, които сме получили през изминалия месец”, подчерта Гетов.

И допълни: "За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки. Данните за всички останали лекарства са пренебрежимо малки".

От Министерство на здравеопазването бяха категорични, че са осигурени медикаментите за всички нуждаещи се от инсулин за период от три месеца. Те посочиха, че проблемът с липсата на инсулин в аптеките, идва от недостатъчно добрата работа на търговците на едро. Те не снабдявали всички аптеки, които са се обърнали към тях и не поддържали достатъчно количества от лекарствата. Освен това задържали количества, очаквайки изтичането на забраната за износа им, за да могат да бъдат продадени в чужбина.

Последва реакция от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. В позиция до NOVA те обясниха, че техните заявки не се изпълняват на 100%, поради което не могат да поддържат търсените от диабетиците количества. А за пациентите важна остава единствено наличността на рафта в аптеките.

„В последните седмици и месеци чуваме непрекъснато, че количества има достатъчно – а в същото време няма”, каза Елисавета Котова от Асоциацията на децата с диабет.

А че забраната не действа и са нужни още мерки – смятат и други по веригата.

„Едно мога да бъда категорична от гледна точна на паралелните дистрибутори – те не са изнесени, те са в България. Не сме против забраните, когато помагат на хората – в случая имаме една безпринципна забрана обаче, на фона на работеща система”, заяви Боряна Маринкова, изп. директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Сега в ръцете на депутатите в Народното събрание е да се заемат с по-трайна мярка срещу недостига и на инсулин. Предложението на министерството е да променят формулата за изчисляване на недостиг на лекарства и вдигнат прага от 65% на 100%.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.