От днес няма орган, който да разследва корупция във властта, заради разделянето на КПКОНПИ

Каним колегите от ГЕРБ във вторник, 5 март, да внесем заедно правилата за работа на КПКОНПИ. Днес Антикорупционната комисия трябваше да заработи, но това не се случи, съобщиха съпредседателите на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Христо Иванов в парламента.

Ултиматумите и споразуменията във властта: Анализ на политолози

От днес няма орган, който да разследва корупция във властта. Причината е, че от 1 март КПКОНПИ се разделя на две - на комисия за отнемане на имущество и такава за противодействие на корупцията. Съставът им обаче още не е попълнен. Промените бяха приети през септември 2023 г.

От днес няма кой да разследва корупцията и това е голям проблем, посочи Христо Иванов. Запитан дали са съгласни на отстъпки, той посочи, че се поставят принципни въпроси и става дума за обществена червена линия, а не за такава, начертана от ПП-ДБ.

“Днес чух от Борисов, че ни е поканил за КЗК. Аз съм доволен, че почваме да се движим в правилната посока. Тук идеята обаче е да направим един прозрачен процес и в случая на КЗК - да направим и промяна в закона, за да гарантираме, че ще се защитава общественият интерес”, коментира Петков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС