Защо има недостиг на инсулин - здравният министър пред NOVA

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото на „Събуди се” по NOVA министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той отчете, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

„Основният проблем е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони”, заяви Хинков.

Забраниха износа на инсулин и антибиотици за деца за месец

Според него проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Министърът не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство.

„Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях”, добави Хинков.

Той смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар. „Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук”, заяви Хинков.

Ангелов: Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти

Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

Той разясни защо се бави спасяването по въздух с медицинския хеликоптер. „Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България, той трябва да бъде оборудван – дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен”.

Хинков беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase