Класацията е на „Блумбърг”

Основателят на Amazon Джеф Безос си върна титлата на най-богатия човек на земята, изпреварвайки главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Това сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Нетното състояние на основателя на Amazon е 200 млрд. долара, докато това на Мъск възлиза на 198 млрд. долара. Според индекса Мъск е загубил около 31 млрд. долара през последната година, докато Безос е спечелил 23 млрд. долара.

Акциите на Tesla се сринаха с повече от 7% в понеделник и с около 24% от началото на годината, пише CNN.

Футуролог: Целта на Мъск е колективно интелигентно пространство, в което да обменяме мисли и идеи

Мъск притежаваше титлата на най-богатия човек в света от май 2023 г., изпреварвайки главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, който управлява един от най-големите конгломерати в света.

Тримата милиардери - Мъск, Арно и Безос - се състезават помежду си за първото място от месеци. Арно държеше титлата, докато богатството му нарастваше поради бума в продажбите на луксозни стоки, който помогна за покачването на цената на акциите на LVMH.

По-рано тази година щатският съд в Делауеър одобри анулирането на огромното споразумение на Мъск за компенсация на Tesla, което е на стойност над 50 млрд. долара и първоначално е сключено през 2018 г.

 

Титлата на най-богатия човек в света се разменя на всеки няколко месеца, в зависимост от представянето на пазара. От 2020 г. насам нетното богатство на петимата най-богати хора на Земята е скочило със 114% до общо 869 млрд. долара, след като се вземе предвид инфлацията, сочи годишният доклад за неравенството на Oxfam.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase